Новини

b-00004051-a-00000803
Запорізька влада забороняє розповідати про Євросоюз

13:21 1-2-2013

У Запоріжжі перешкоджають інформаційній кампанії України про переваги Європейського Союзу. Про це йдеться в повідомленні Інституту світової політики.На минулих вихідних, 8 червня Інститут світової політики планував провести в Запоріжжі “Вуличний євроуніверситет”: експозицію карикатур, яка зображує одночасно дві реальності – українську та європейську з відповідними коментарями, що пояснюють головні відмінності між Україною та ЄС у більш ніж 20 сферах. Експерти Інституту під час проведення університету планували поспілкуватися на тему євроінтеграції з мешканцями Запоріжжя, а також з місцевими ЗМІ.\
“Інститут світової політики, відповідно до законодавства України, заздалегідь повідомив Запорізьку міську раду про проведення виставки. Однак, письмову відповідь було отримано лише за день до проведення заходу, коли експерти Інституту перебували вже в дорозі до Запоріжжя – а саме в Дніпропетровську. Місцева влада раптом «згадала», що на 8 червня на Площі Маяковського у них запланований Джаз-фестиваль”, – каже директор ІСП Альона Гетьманчук.

За її словами, всі спроби експертів Інституту знайти компроміс щодо місця і часу проведення експозиції (зокрема, не на Площі Маяковського і не 8, а 9 червня) наштовхувалися на приблизно одну відповідь: “В Запоріжжі виставку ви не проведете”.

“Ми розглядаємо подібну поведінку місцевої влади Запоріжжя як зрив виконання Концепції реалізації державної політики у сфері інформування громадськості з актуальних питань європейської інтеграції, відповідне розпорядження Кабінету міністрів з приводу якої було прийнято 27 березня цього року. Такі дії місцевої влади також прямо суперечать офіційному курсу на європейську інтеграцію, неодноразово декларованого на найвищому рівні”, – говорить голова Наглядової ради ІСП Віктор Шлінчак.

Примітно, що Запоріжжя відмовило у проведенні експозиції після того, як «Вуличні євроуніверсітети» успішно відбулися в інших регіонах країни, зокрема Одесі та Дніпропетровську. Тисячі людей змогли ознайомитися з експозицією і поспілкуватися з експертами Інституту.

“Вуличні євроуніверсітети” проходять за підтримки посольства ЄС в Україні та посольств країн-членів ЄС. Так, в Одесі почесним гостем університету був посол Франції Ален Ремі. У Дніпропетровську експозицію офіційно відкрив посол ЄС в Україні Ян Томбінськi.

Інститут світової політики висловлює подяку Місцевим радам Дніпропетровська і Одеси.

“Вуличні євроуніверсітети” проводяться в рамках проекту “М’яка сила України в ЄС”, що виконується за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що реалізується Pact в Україні і фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Проект “Вуличний євроуніверсітет” також підтримується Global Reporting і Swedish Institute.