Новини

b-00055910-a-00001904
У Маріупольському університеті обговорили можливість вступу України до НАТО

13:20 26-1-2016

21 січня Інститут світової політики разом з Фондом «Демократичні ініціативи» організували публічні дебати на тему «Вступ України до НАТО: необхідність, можливість чи утопія?» у Маріупольському державному університеті.Спікерами на дебатах були студенти політологи-міжнародники МДУ Яна Саєнко, Анатолій Котов, Ілля Пономаренко та Георгій Бушуєв. Модератором дискусії виступив журналіст, прес-секретар Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Юрій Горбань. Під час заходу були розглянуті ключові аспекти, нагальні питання та перспективи розвитку відносин України з НАТО.
{1}
Спікери зійшлися на тому, що позаблоковий статус як модель забезпечення безпеки не виправдав себе, а членство в НАТО було б найкращим засобом забезпечення національної безпеки України. Проте, на сьогодні членство України в Альянсі є неможливим через декілька причин, серед яких назвали в першу чергу війну на території України та корупцію. Але було наголошено, що Україні необхідно поглиблювати співпрацю з НАТО, для того, щоб провести всі необхідні реформи та підвищити боєготовність української армії.
{2}
Активну участь в обговоренні взяли студенти-міжнародники МДУ, в результаті чого були визначені основні перешкоди та завдання, що сьогодні стоять перед Україною на шляху до євроатлантичної інтеграції. По-перше, необхідно побороти корупцію на всіх рівнях, особливо в армії. По-друге, важливо приділити належну увагу інформаційній кампанії, в першу чергу, в регіонах, для того, щоб люди розуміли сутність та різні аспекти діяльності НАТО, сприймали Альянс не лише як воєнний блок. По-третє, задля пришвидшення просування України шляхом євроатлантичної інтеграції ключовим завданням є проведення реформ у всіх сферах суспільного життя країни.

Софія Голота, МФВ:
Дебати в Маріуполі – це перша, пілотна дискусія, яку підготували студенти Маріупольського університету Анатолій Котов, що стажується в Фонді «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Яна Саєнко, що також перемогла на конкурсі й тепер проходить стажування в Інституті світової політики.

{3}
На дебатах були представлені мемо аналітика ІСП Івана Мединського «Що Україна може запропонувати НАТО?» та низка інфографік про практичні напрямки партнерства між Україною та НАТО, підготовлених ІСП за підтримки Центру інформації та документації НАТО.
{4}
Подія відбулася в рамках проекту Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, який виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).