Новини

b-00081502-a-00002036
Аналітик ІСП виступив на америкознавчій мультидисциплінарній конференції у Львові

11:52 15-4-2016

12 квітня Іван Мединський, аналітик ІСП, виступив з доповіддю на Третій американознавчій мультидисциплінарній конференції “Чверть століття українсько-американської дружби: досвід гідний майбутнього”.Аналітик проаналізував динаміку військової допомоги Україні Сполученими Штатами за президентства Обами та розглянув можливі сценарії на майбутнє. {1}

“За останні два роки, адміністрація Барака Обами значно збільшила військову допомогу Україні та відіграла важливу роль у відновленні її військового потенціалу. Однак, акцент був зроблений на нелетальному озброєнні та тренуванні українських військових, через побоювання Білого Дому, що надання летальних зразків зброї може посилити ескалацію конфлікту. Інший фактор, який міг вплинути на подібну стратегію Вашингтону був негативний досвід військової допомоги деяким близькосхідним країнам. Більш того, Обама залишається впевненим у дієвості санкцій та дипломатичному тиску у середньостроковій та довгостроковій перспективі.

З огляду на те, що це останній термін перебування Обами в Овальному кабінеті, а 45-й президент обійме цю посаду вже на початку наступного року, для розуміння перспектив розвитку політики США щодо України слід виокремити не тільки позиції основних кандидатів, а й проаналізувати військовий бюджет на 2017 рік. Так, особлива увага приділяється захисту європейських країн-учасниць НАТО та посиленню безпеки країн-партнерів – Молдови, Грузії та України. На європейську ініціативу заплановано виділити 3.4 млрд доларів. Важливо, що концептуальними засадами цього документа є запевнення у захисті «Reassurance» та стримування агресора «Deterrence»”.
Переглянути полісі бріф “Летальне озброєння США для України: механізми і наслідки” можна тут.
{2}
Конференція була організована центром американських студій (Львівський національний університет), Інститутом Кеннана та Українською асоціацією зовнішньої політики за підтримки програми імені Фулбрайта в Україні.