Новини

b-00080620-a-00002032
Гетьманчук: необхідно включити Україну в опитування Євробарометра

15:32 14-4-2016

Директорка ІСП Альона Гетьманчук взяла участь у панельній дискусії «Лобіювання українських інтересів в ЄС: що ми дізналися з референдуму в Голландії?», яка відбулася у рамках Київського безпекового форуму 14 квітня.У своєму виступі експерт відзначила, що Україна як держава, що підписала Угоду про асоціацію з ЄС, повинна бути включена до опитувань Євробарометра. Регулярні опитування Євробарометра охоплюють широке коло питань і здійснюються під егідою Європейської Комісії. \
За словами Гетьманчук, включення України в ці опитування дозволить відслідковувати настрої в країнах ЄС, їхню динаміку.
«Ми будемо розуміти над чим нам варто працювати. Зможемо боротися з основними проблемами і не розпорошувати увагу», – зазначила директорка ІСП.

Гетьманчук відзначила, що наразі лише окремі організації час від часу проводять опитування в ЄС щодо України. Так, минулого року Інституту світової політики ініціював соціологічне опитування у восьми країнах ЄС, зокрема і в Нідерландах, щодо сприйняття України та її європейських прагнень. «Опитування показало, що з цих 8 країн в Нідерландах найменше знають про Україну і найбільш скептично налаштовані щодо її членства в ЄС», – розповіла директорка ІСП.
Результати опитування “Що думають про Україну голландці”
{2}
Вона також відзначила, що необхідно розуміти, як працюють європейські аналітичні центри. «Несподіванкою під час проведення кампанії стало те, що провідні голландські аналітичні центри, на відміну від українських, мають дещо інше бачення своєї ролі в суспільстві. Якщо ми в Україні звикли займати чітку позицію щодо тих чи інших важливих питань, то аналітичні центри в ЄС, зокрема в Нідерландах, мають давати критичну оцінку, не встаючи однозначно на чиюсь сторону», – пояснила вона.
Разом з тим, експерт підкреслила необхідність посилення роботи українських органів влади і експертного середовища із закордонними аналітичними центрами. Йдеться про формування добре поінформованої мережі аналітиків, які б на постійній основі коментували українські події. Зокрема, ІСП з цією ціллю організував низку успішних робочих візитів до України для лідерів думок з країн-членів ЄС.
{3}
Дискусія проводилася за ініціативи Офісу зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі.
{1}