Новини

b-00007036-a-00001260
Дослідження ІСП щодо реформи миротворчої місії у Придністров’ї обговорили в Брюсселі

11:50 13-10-2014

2 жовтня аналітична записка ІСП «Реформа миротворчої місії у Придністров’ї: передумова для врегулювання конфлікту» була презентована на круглому столі у Центрі європейської політики (Брюссель).Записку представили автори дослідження Леонід Літра, старший аналітик Інституту світової політики, та Корнел Чуря, старший аналітик Інституту розвитку та соціальних ініціатив IDIS Viitorul (Кишинів). Прокоментував результати дослідження колишній спеціальний представник ОБСЄ з придністровського врегулювання, аналітик CEPS Ерван Фуер. {1}
Участь у круглому столі взяли дипломати, акредитовані при європейських інституціях, провідні експерти, представники Ради Європи та Європейської зовнішньополітичної служби. Аманда Пол, аналітик Центру європейської політики, виступила модератор дискусії.
{2}
Аналітична записка була підготовлена спільно експертами Інституту світової політики та Інституту розвитку і соціальних ініціатив (IDIS) “Viitorul” (Республіка Молдова), за підтримки Фонду Регіонального Співробітництва Чорного моря «Black Sea Trust» – проекту Фонду Маршалла (США).
Автори дослідження Корнел Чуря, Альона Гетьманчук, Леонід Літра та Едуард Тугуі проаналізували роль і еволюцію миротворчої місії в Придністров’ї протягом останніх 22 років. Експерти впевнені, що реформа миротворчої місії є необхідною умовою для врегулювання конфлікту, а тому розглянули декілька можливих сценаріїв її реформування. Повний текст аналітичної записки українською та англійською мовами.
Наприкінці квітня аналітична записка «Реформа миротворчої місії у Придністров’ї: передумова для врегулювання конфлікту» була представлена експертному середовищу у Кишиневі, а у травні – в Києві.