Новини

b-00007052-a-00001262
ІСП допоміг організувати “Вуличні євроуніверситети” у Молдові

12:36 13-10-2014

У партнерстві з Інститутом світової політики, Інститут розвитку та соціальних ініціатив (IDIS) “Viitorul” організував 12 “Вуличних євроуніверситетів”.8 жовтня на прес-конференції в Кишиневі були представлені результати інформаційної кампанії “Молдово, Європа”, присвяченої різним аспектам європейської інтеграції Молдови. {3}
У рамках кампанії відбулося 12 “Вуличних євроуніверситетів” у різних куточках Молдови. Під час цих заходів експерти IDIS розмовляли з пересічними громадянами про європейський вибір Молдови, пояснювали зміст Угоди про асоціацію з ЄС та за посередництва 45 карикатур демонстрували відмінності у соціальних стандартах жителів Молдови та країн-членів ЄС. Проект реалізовувався за фінансової підтримки Фонду “Відкрите суспільство”.

Проект IDIS є повторенням у Молдові минулорічного успішного проекту ІСП. «Вуличний університет» – це метафорична назва публічних заходів, під час яких експерти з відповідної теми напряму спілкуються з пересічними громадянами.
{2}
У Молдові, як і в Україні, разом з експертами у «Вуличних євроуніверситетах» брали участь посадові особи місцевих і центральних органів влади, представники представництва ЄС в Молдові та дипломати країн-членів ЄС.
{1}
Голова представництва ЄС в Молдові Піркка Тапіола разом з експертами IDIS та ІСП поспілкувалася з жителями Балті про інтеграцію Молдови до Європейського Союзу
Підсумовуючи результати проекту, старший аналітик ІСП Леонід Літра заявив на прес-конференції: “Громадяни не мають часу, щоб прочитати тисячі сторінок Угоди про асоціацію. Тому громадянське суспільство відіграє важливу роль в інформуванні громадськості про вимоги та переваги документа. Такі інформаційні кампанії просто необхідні під час реформ”.
{4}
Інформаційна кампанія “Молдово, Європа” з просування європейських цінностей розпочалася в Єдинці 5 липня 2014 року.
У 2013 році команда Інституту світової політики проїхала з «Вуличними євроуніверситетами» понад 9 тисяч кілометрів (відстань від Києва до Джакарти чи Кейптауна), завітавши до тринадцяти областей України і АР Крим. Гостями унікального для України заходу стали близько 35 тисяч українців.

Більше інформації про проект ІСП “Вуличні євроуніверситети” можна знайти тут. Досягнення ІСП у промотуванні ідей євроінтеграції були відзначені Policy Association for Open Society (PASOS), яка присудила ІСП друге місце у своїй PASOS Think Tank Achievement Award 2013.
Фото: IDIS “Viitorul”