Новини

b-00005360-a-00000996
Дискусія: «Вікно можливостей: що очікує ЄС від України та Україна від ЄС?»

16:22 12-3-2014

Інститут світової політики провів 12-го березня дискусію на тему: «Вікно можливостей: що очікує ЄС від України та Україна від ЄС?».Участь у дискусії взяли посли країн-членів ЄС, провідні українські експерти та дипломати: заступник в.о. Міністра закордонних справ України Данило Лубківський, голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, посол Франції в Україні Ален Ремі, міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко, міністр закордонних справ України (1998-2000; 2005-2007) Борис Тарасюк, посол Великої Британії Саймон Сміт, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко та інші. \
Заступник в.о. міністра закордонних справ України Данило Лубківський основну увагу у своєму виступі приділив російській агресії в Криму. Він підкреслив, що російська агресія призведе до руйнування всієї системи міжнародних відносин.
“Більш того, це означає крах системи гарантій для держав, які прийняли рішення позбутися ядерної зброї. Які аргументи будуть, якщо один з гарантів Будапештського меморандуму пішов на акт агресії проти держави, яким він зобов’язався гарантувати територіальну цілісність?” – заявив Лубківський.
У свою чергу посол посол Великої Британії Саймон Сміт наголосив, що не слід недооцінювати рішучість Євросоюзу. За його словами, ЄС чітко дав зрозуміти Росії, що порушення міжнародного права та подальша екскалація конфлікту матиме для неї далекосяжні негативні наслідки.
{1}
{2}
Директор Pact в Україні Роланд Ковач та голова Наглядової Ради ІСП Віктор Шлінчак
{4}
Директор ІСП Альона Гетьманчук, заступник в.о. міністра закордонних справ України Данило Лубківський, голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, міністр закордонних справ України (1998-2000; 2005-2007) Борис Тарасюк
{3}
Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінські підкреслив, що українській владі слід розробити довгострокову стратегію розвитку держави.
“Необхідно покласти край короткостроковим стратегіям – Україні не вистачає довгострокових стратегій і довгострокової політики”, – заявив Томбінські.
Крім того, представник ЄС наголосив на необхідності деперсоналізації української політики і проведення структурних реформ. За словами Томбінські, Київ не може постійно просити про міжнародну допомогу, адже в України є потенціал для забезпечення населення країни всім необхідним.
{5}
Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінські
{6}
Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм, заступник виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» Інна Підлуська
Посол Франції Ален Ремі заявив, що сьогодні країни Європейського Союзу очікують від української влади децентралізації державного управління та покращення інвестиційного клімату.

«Всі регіони, всі партії, суспільні групи мають бути представлені у керівних органах держави. Те, що ми зараз спостерігаємо в Криму, частково є результатом того, що жителі півострова не відчували себе частиною України (принаймні так вони говорять). Я думаю, що жителі багатьох східних регіонів України також хочуть бути більш залученими», – заявив Ремі.
Дипломат підсумував, що українська влада має бути відкритою і представляти інтереси всіх груп. Досягнути цього, за словами Ремі, можна через децентралізацію влади, тобто передачу частини повноважень місцевим органам влади.

{9}
Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко заявив про необхідність якнайшвидшого підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. За його словами, рішення Брюсселя розділити Угоду про асоціацію на політичну і економічну частину та підписати лише першу викликає чимало питань. Експерт закликав ЄС пояснити українській громадськості доцільність і механізм реалізації такого кроку.
Також Сушко попередив, що українська влада не повинна відкладати проведення реформ, посилаючись на важку ситуацію в Криму.
«Ми (громадянське суспільство) повинні дати сигнал нашому уряду, що не будемо погоджуватися з трактовками, які виправдовуватимуть збереження тих практик, які призвели до виникнення Майдану, чи будь-яких інших суттєвих розходжень між діями влади та очікуваннями суспільства», – заявив Сушко.
{11}
Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко

Під час заходу ІСП презентував аналітичну записку “Заклик до ЄС — час вступати в гру. Очікування України від Європейського Союзу”.

З повним текстом аналітичної записки українською та англійською мовами можна ознайомитись тут.

Дискусія була організована в рамках проекту Інституту світової політики “Нова європейська політика” за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.