Новини

b-00007148-a-00001270
Інститут світової політики відповів на брехливий коментар МЗС Росії про миротворчу місію

16:16 16-10-2014

Інститут світової політики обурений брехливою інформацією, що міститься в офіційному коментарі МЗС РФ щодо дослідження, здійсненого організацією.\
Аналітична записка «Реформа миротворчої місії в Придністров’ї: передумова врегулювання конфлікту», підготовлена ​​спільно Інститутом світової політики (Україна) та Інститутом розвитку та соціальних ініціатив “IDIS Viitorul” (Молдова), була представлена ​​в Брюсселі 2 жовтня 2014.

По-перше, ідея реформування миротворчої місії в Придністров’ї виходить не від «деяких політичних сил в Європі», як ідеться у коментарі, а від експертного співтовариства України та Молдови, яке розцінює присутність миротворчої місії в нинішньому форматі як загрозу національній безпеці і територіальній цілісності обох держав.

По-друге, в презентації дослідження в Брюсселі не брав участь жоден представник політичних сил, як знову ж стверджується МЗС РФ. Захід відвідали тільки представники інституцій ЄС, Ради Європи, дипломати закордоних посольств, експерти аналітичних центрів та журналісти.

По-третє, МЗС РФ стверджує, що за 22 роки проведення миротворчої операції не було зафіксовано жодного серйозного зіткнення. У той же час, нагадаємо, 1 січня 2012 російським миротворцем, який до цих пір не поніс жодної відповідальності, був убитий громадянин Молдови Вадим Писар. Крім того, є дані, що тільки минулого року в зоні безпеки, контрольованій миротворцями, сталося понад сто правопорушень.

Миротворча місія всі 22 року де-факто зміцнювала «державність» придністровського регіону Республіки Молдова замість того, щоб сприяти створенню довіри у процесі врегулювання конфлікту та зближенню між Кишиневом і Тирасполем.

Ми впевнені, що Україна повинна врахувати досвід функціонування миротворчої місії РФ в Молдові, щоб не допустити подібного миротворчого формату у себе. Росія вже неодноразово намагалася нав’язати Україні свою «миротворчість» або у вигляді «зелених чоловічків», або у вигляді так званих гуманітарних конвоїв. Інститут світової політики докладає максимальних зусиль для того, щоб увесь світ дізнався про зовнішньополітичне лицемірство Росії.

Зауважимо, що російський МЗС жодного слова не сказав з приводу фактів, викладених в нашому дослідженні, а тільки спробував очорнити його звичними для себе вигадками. Реакція російських дипломатів – найкращий доказ того, що миротворчу місію в Республіці Молдова необхідно реформувати.

Одна з головних умов успіху миротворчості за стандартами ООН – неупередженість учасників місії. Очевидно, що Росія, підтримуючи режим у Придністров’ї, не може претендувати на таку характеристику”.

2 жовтня аналітична записка “Реформа миротворчої місії у Придністров’ї: передумова для врегулювання конфлікту” була презентована на круглому столі у Центрі європейської політики (Брюссель).

Наприкінці квітня дослідження було представлено експертному середовищу у Кишиневі, а у травні – в Києві.

З повним текстом аналітичної записки українською та англійською мовами можна ознайомитися тут.