Новини

b-00005726-a-00001030
Кандидатів у президенти перевірять під «євромікроскопом»

09:58 15-4-2014

Інститут світової політики (ІСП) запустив проект «Європейський президент» – експертну перевірку головних кандидатів у президенти щодо їхньої спроможності інтегрувати Україну до Європейського Союзу.«Мета проекту – відсіяти європопулістов і тим більше ворогів європейської інтеграції; проаналізувати, хто з кандидатів готовий на практиці впроваджувати європейський порядок денний. Наш проект – це своєрідний мікроскоп, який допоможе виявити антиєвропейський вірус, щоб раз і назавжди вилікувати від нього Україну», – підкреслює директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.\
Проект «Європейський президент» складається з декількох елементів. По-перше, «європейськість» кандидатів у президенти оцінять вітчизняні та зарубіжні аналітики в ході запущеного експертного опитування. По-друге, будуть проаналізовані дії кандидатів у сферах, пов’язаних з європейською інтеграцією, за минулі роки. І, в третіх, ІСП попросив учасників виборчої гонки відповісти на питання спеціально розробленої анкети «Європейський президент».
Останній елемент є особливо важливим – відповіді кандидатів будуть опубліковані, що дозволить контролювати майбутнього президента (так само як і переможених політиків), і вимагати від них пояснень, якщо вони вирішать змінити свою позицію після дня голосування. Презентація проекту відбудеться напередодні президентських виборів.

Ініціатива «Європейський президент» здійснюється в рамках проекту Інституту світової політики «Нова європейська політика» за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.