Новини

b-00005630-a-00001020
Дискусія «Нова європейська політика» в Одесі

14:35 26-3-2014

Інститут світової політики провів 3 квітня 2014 року в Одесі публічну дискусію на тему: «Успішна Україна: з чого слід починати?».З Києва до Одеси завітали голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, керівник представництва Transparency International в Україні Олексій Хмара, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, заступник посла Австрії в Україні Йоганнес Айгнер, заступник посла Великобританії Мартін Дей та експерти Інституту світової політики – директор ІСП Альона Гетьманчук та заступник директора Сергій Солодкий. До участі в дискусії були запрошені провідні регіональні експерти, представники місцевої влади та громадські активісти.Учасники обговорили першочергові кроки, які необхідно зробити українській владі у контексті європеїзації України, зокрема антикорупційну політику, адмінстративна реформа, реформування судової системи.
{10}
{3}
Заступник посла Великобританії Мартін Дей та голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські
Посол ЄС заявив, що Конституція України має бути визначена до президентських виборів. «Важливо, щоб 25 травня громадяни обирали президента, розуміючи розмір його повноважень, тобто в якій системі він буде працювати», – підкреслив Томбінські.

Разом з тим, дипломат наголосив, що Європейський Союз не буде нав’язувати Україні якусь певну систему. «Це вибір самих українців. У ЄС готові надати Україні таку підтримку, якої вона потребуватиме», – заявив Томбінські.

«Україна зараз платить велику ціну за відсутність стратегічних рішень протягом останніх років. Уряд повинен служити суспільству, а не суспільство уряду. Це є засадничим принципом, на якому постав Європейський Союз. Втім, поставити громадянина в центр уваги для держави означає зробити своїм пріоритетом споживача. Розвиток економічної системи України має ґрунтуватись на підвищенні конкурентоспроможності вітчизняного виробника. Також в центрі політичної та судової систем має бути громадянин», – заявив дипломат.

Окремо Томбінські наголосив на важливості справжньої боротьби з корупцією. “Наші зусилля на підтримку України спрямовані на те, аби знищити корупцію. Платник податків Євросоюзу має знати що його гроші направлені на розбудову нової системи, а не, внаслідок корупційних схем, до чиїхось кишень”, – заявив він.
За словами Посла ЄС, сьогодні влада України отримала громадянський мандат зробити те, що не було зроблено за останні 20 років.
{12}
Представник МЗС України в Одесі Костянтин Ржепішевський та заступник посла Австрії в Україні Йоганнес Айгнер
Представник МЗС Костянтин Ржепішевський подякував міжнародній спільноті за підтримку України, яку, за його словами, відчувають і на регіональному рівні.

«За останній тижні в Одесі було двадцять офіційних делегацій. Був міністр закордонних справ Польщі пан Сікорські, в понеділок приїжджав глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак, а сьогодні ми приймаємо пана Томбінського», – відзначив дипломат.

Серед головних викликів, які сьогодні стоять перед українською владою та громадянами, Ржепішевський виокремив проведення чесних та прозорих президентських виборів, здійснення всіх необхідних юридичних процедур на міжнародному рівні щодо дій Росії у Криму, децентралізація влади при збереженні унітарного характеру українського держави, адміністративна реформа, боротьба з корупцією, покращення інвестиційному клімату та ін.
{4}
Виступає керівник представництва Transparency International в Україні Олексій Хмара
Керівник представництва Transparency International в Україні Олексій Хмара розповів про причини корупції та закликав «перейти від слова до діла» .

«За 20 років Україна багато мінялася, але вона не мінялася в одному: в тому, як ми ставимося до корупції. Для кожного корупція – це щось своє, особливе. Ми, в Transparency International, визначаємо корупцію як зловживання владою будь-якою особою, яка цю владу має, та використання її у своїх приватних інтересах. І з цієї точки зору корупція є всюди по Україні», – заявив Хмара.

За його словами, є чотири підстави існування корупції в Україні це: зловживання влади, незнання громадянами своїх прав, пасивність громадян та відсутність справжньої взаємодії між громадськістю і владою.

«Необхідно забезпечити підзвітність і прозорість влади.Влада буде непрозорою до тих пір, поки не буде безумовного покарання за корупційні діяння. Для того, щоб це покарання існувало, низка громадський організацій розробила законопроект про бюро антикорупційних розслідувань, який вже зареєстрований у парламенті», – розповів Хмара.

Експерт наголосив, що сьогодні потрібно не лише говорити про корупцію, а й діяти. Зокрема, за словами Хмари, громадські організації намагаються «виховати в українського уряду навичку слухати своїх громадян».
{6}
Депутат Одеської міськради Дмитро Співак заявив, що корупція в Україні є соціальним явищем, яке не можна побороти лише набором нових законів і створенням органів по боротьбі з корупцією.

«Кожен громадянин України повинен відучити себе від побутової корупції і навчитися вимагати від влади чесного до себе ставлення. У свою чергу бізнес необхідно вести на законних підставах», – пояснив Співак
{11}
Заступник посла Австрії в Україні Йоганнес Айгнер
{8}
Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко
У свою чергу, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко висловив переконання, що однією з перших реформ, які необхідно провести, -це реформа системи центральної влади. На його думку, це забезпечить ефективне впровадження інших реформ.

«На жаль, сьогодні ми не спостерігаємо жодної динаміки стосовно реформи влади на центральному рівні. Нові урядовці сіли в старі крісла, старі структури міністерств, і нормальних трансформацій, які б дали можливість уряду працювати ефективно, поки що не готується», – заявив Коліушко.

За словами експерта, уряд має відійти від «традиційної ролі перерозподілу публічних ресурсів і зайнятися формуванням державної політики, впровадженням реформ».
Коліушко розповів, що у Верховній Раді створена тимчасова спеціальна комісія з підготовки проекту закону про зміни до Конституції. «Важливо, щоб цей законопроект був підготовлений у дуже стислі строки. До президентських виборів він бути проголосований в першому читанні і відправлений на розгляд до Конституційного Суду. Президента треба обирати під правила, а не навпаки», – заявив експерт.
Він пояснив, що ця реформа повинна охопити такі блоки проблем: розмежування функцій Президента і уряду, створення умов для децентралізації влади та забезпечення незалежності судової гілки влади.
“Важливіше, перед тим як ми будемо звільняти суддів, створити правильні умови для набору нових суддів і функціонування суддів в судовій владі. Ми нічого не досягнемо, якщо набиратимемо людей під старі правила”, – пояснив Коліушко.
{1}
Перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий, директор ІСП Альона Гетьманчук і депутат Одеської міськради Дмитро Співак
{2}
{13}
{9}
Виставка карикатур “Є краща сторона Європи”
Дискусія була організована в рамках проекту Інституту світової політики “Нова європейська політика” за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact. Партнерами ІСП виступили Центр політико-правових реформ, представництво Transparency International в Україні та Центр протидії корупції. Регіональний партнер – Центр причорноморських досліджень.

Проект розпочався 12-го березня з дискусії у Києві на тему: «Вікно можливостей: що очікує ЄС від України та Україна від ЄС?» . 18 березня публічна дискусія «Успішна Україна: з чого слід починати?» відбулася у Дніпропетровську. 16 квітня аналогічний захід запланований у Донецьку.