Новини

b-00005556-a-00001010
Дискусія «Нова європейська політика» у Дніпропетровську

18:19 18-3-2014

Інститут світової політики провів 18 березня 2014 року в Дніпропетровську публічну дискусію на тему: «Успішна Україна: з чого слід починати?».З Києва до Дніпропетровська на запрошення Інституту світової політики завітали посол Франції в Україні Ален Ремі, керівник представництва в Україні Transparency International Олексій Хмара, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко, заступник посла Австрії в Україні Йоганнес Айгнер та експерти Інституту світової політики – директор ІСП Альона Гетьманчук та перший заступник директора Сергій Солодкий. \
До участі в дискусії були запрошені провідні регіональні експерти, представники місцевої влади та громадські активісти.

Учасники обговорили першочергові кроки, які необхідно зробити українській владі у контексті практичної європеїзації України. Це зокрема: антикорупційна політика, реформування судової системи, правоохоронних органів, прокуратури та ін.
{1}
{3}
Міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, Посол Франції в Україні Ален Ремі
Міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко висловив впевнененість, що після подій в Криму питання зовнішньополітичного вибору є остаточно та безповоротно закритим для України.

«Ця брутальна російська агресія в Криму продемонструвала, що ми просто живем в різних політичних світах, у нас різні уявлення про справедливість та моральність. Насправді я думаю, що ми повинні подякувати пану Путіну за те, що він так швидко сконсолідував українське суспільство. За кілька тижнів ми зрозуміли, що іншого виходу, ніж іти в ЄС, у нас немає», – підкреслив Огризко.

Екс-міністр позитивно оцінив сигнали, які отримує Україна з Брюсселя, зокрема, заяву єврокомісара Штефана Фюле щодо можливості надання Україні перспективи членства.

«Однак нам треба думати не лише про вступ до ЄС, а й до НАТО. Якщо ми хочемо себе захищати, то ми повинні чітко розуміти, що папірцями, в яких записані російські гарантії, ми не захистимося. Договори, підписані Росією, не варті паперу, на якому вони написані», – пояснив Огризко.

Говорячи про «план дій» для нової української влади, Огризко акцентував на необхідності швидкої реалізації положень Угоди про асоціації з ЄС і закликав не впадати у відчай через ситуацію в Криму. За його словами, Крим «повернеться в лоно України», коли ситуація у військовій та економічній сферах сутєвво покращиться.

«При допомозі західних партнерів ми можемо дуже швидко пройти той шлях, на який нашим сусідами полякам знадобилося більше часу», – заявив Огризко.

Посол Франції Ален Ремі заявив, що перед українською владою сьогодні стоїть три головні завдання: стабілізація ситуації в країні, боротьба з корупцією та децентралізація влади.
{12}
Посол Франції в Україні Ален Ремі
Він висловив надію, що органи вже незабаром органи місцевої влади отримають додаткові повноваження і фінансування. «Саме органи місцевого самоврядування повинні нести відповідальність за благополуччя жителів областей», – заявив Ремі.

Щодо боротьби з корупцією, Ален Ремі зазначив, що поки що не бачить суттєвих досягнень в цьому напрямі. Він заявив, що дуже добре знає труднощі, з якими мають справу іноземні інвестори в Україні. «Українська економіка має гостру потребу прямих інвестицій. Але як вони прийдуть, якщо інвестори не впевнені, чи тут є солідне підґрунтя?», – відзначив Ремі.
Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко повністю підтримав думку французького дипломата щодо децентралізації влади. «Ми не повинні чекати появи президента, який прийде і вирішить усі проблеми. За таких умов наша держава не зможе розвиватися», – сказав він.
{6}
Виступає голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко
Окрім того, Коліушко підкреслив, що потрібно негайно закладувати основу для масштабних реформ. «Якщо ми цього не зробимо, то і гроші, дані нам, рано чи пізно закінчаться без будь-якого позитивного ефекту», – наголосив експерт. Першочерговою він назвав реформу виконавчої влади, оскільки сьогоднішній уряд є хаотичним, неорганізованим та неспроможним вести країну до розвитку чи впроваджувати реформи. Наступними, не менш важливими кроками, повинні стати конституційна реформа та реформа місцевого самоврядування (однак жодним чином не федералізація).
Керівник представництва Transparency International в Україні Олексій Хмара розповів про механізми практичної боротьби з корупцією. Він висловив надію, що незабаром парламент проголосує законопроект про створення антикорупційного бюро і даний орган розпочне свою роботу вже у квітні.
{8}
Виступає керівник представництва в Україні Transparency International Олексій Хмара
У своїй роботі Бюро зосередиться на діяльності депутатів, суддів, міністрів та виконуючих їхні обов’язки. У випадку виявлення корупційних діянь чиновники будуть не лише негайно піддані люстрації, але й відправлені за грати на строк, не менше 5 років.
«Я вважаю, що за допомогою такого Бюро ми зможемо вирішити проблему політичної корупції в Україні протягом одного року», – зазначив Хмара.
{5}
{7}
Перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий та директор ІСП Альона Гетьманчук
{15}
Заступник посла Австрії в Україні Йоганнес Айгнер
{9}
Журналіст, політолог Юрій Райхель
{13}
Громадський активіст Дніпропетровська, ВГО ФОРТЕЦЯ Віктор Жих
{4}
{16}
{18}
Дискусія була організована в рамках проекту Інституту світової політики “Нова європейська політика” за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.