Новини

b-00006242-a-00001148
Медіа-клуб «Як Угода про асоціацію з ЄС змінить Молдову, Грузію та Україну?»

12:56 24-6-2014

Інститут світової політики провів 24-го червня Медіа-клуб на тему: «Як Угода про асоціацію з ЄС змінить Молдову, Грузію та Україну?»,27-го червня Європейський Союз підпише з Молдовою та Грузією Угоди про асоціацію, що включають створення зони вільної торгівлі з ЄС. Цього ж дня Україна та ЄС планують підписати економічну частину Угоди про асоціацію. Напередодні цього історичного дня учасники Медіа-клубу обговорили зміни, які принесе з собою нове покоління угод для країн-підписантів і всього регіону Східного партнерства. \
Участь у Медіа-клубі взяли Директор Департаменту ЄС Міністерства закордонних справ України Всеволод Ченцов, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Іон Стевіле та Надзвичайний та Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба. Модератором дискусії виступив перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий.
{1}
{8}
Директор Департаменту ЄС Міністерства закордонних справ України Всеволод Ченцов
{2}
Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Іон Стевіле
«27 червня відбудеться історична подія. Ми впевнені в тому, що підписання Угоди про асоціацію Республіки Молдова з ЄС створить більш сприятливі умови для розвитку нашої економіки, для боротьби з корупцією, поліпшення інвестиційного клімату та залучення іноземних інвестицій. Можливо, цей крок також створить більш сприятливі умови для вирішення придністровської проблеми. Представники Придністров’я теж брали участь в переговорах про підписання договору про зону вільної торгівлі (в якості спостерігачів), тому вони знають, що це таке, і готуються до цього. Хоча, звичайно, повністю застосувати там Угоду не вдасться», – визнав посол Молдови.
Стевіле заявив, що асоціація з ЄС стимулюватиме врегулювання придністровського конфлікту. За його словами, Кишинів до 2016 року збереже для придністровського регіону нинішній торговельний режим з ЄС.
«Ми дуже сподіваємося на успішну імплементацію цієї угоди. Вже є національна програма щодо процесу її імплементації, яка опублікована для широкого ознайомлення та обговорення на сайті уряду. До кінця цього місяця вона буде затверджена», – повідомив молдовський дипломат.
Він уточнив, що план з імплементації Угоди обговорюється з представниками громадянського суспільства, бізнесу, державних структур, експертного співтовариства.
«У цьому плані визначені терміни реалізації положень Угоди про асоціацію, а також профільні міністерства і відомства, які відповідають за реалізацію конкретних дій у цьому напрямку. Я впевнений в тому, що план буде швидко реалізовуватися і, можливо, вже наступного року Республіка Молдова подасть заявку на отримання повноправного членства в Європейському Союзі. З тим розрахунком, щоб до 2020 року – такі установки були дані молдовським урядом – Республіка Молдова могла завершити переговори щодо отримання статусу повноправного члена ЄС», – заявив Стевіле.

У свою чергу, директор департаменту ЄС МЗС України Всеволод Ченцов повідомив, що в Україні аналогічна національна програма також розробляється.
«У рамках цієї програми має бути здійснений аналіз стану справ в кожній з галузей, які є предметом регулювання Угоди про асоціацію, і визначені засоби подолання тих розривів, які у нас на сьогодні є, задля досягнення європейських стандартів. І вже на основі цієї національної програми будуть щорічно визначатися плани імплементації. В даній програмі будуть зазначені конкретні заходи, засоби і строки реалізації», – пояснив Ченцов.
{3}
Надзвичайний та Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба
Коментуючи підписання Угоди про асоціацію з ЄС, посол Грузії наголосив, що Грузія «зробила свій вибір – бути цивілізованою європейською країною».
«Опозиція і влада домовилися про те, що європейська інтеграція є спільним пріоритетом. І це для нас дуже важливо. Звичайно ж ми сподіваємося, що це буде перший крок, який дозволить нам, якщо багато працювати (навіть по 24 години на добу), досягти тих економічних, соціальних, гуманітарних стандартів, які існують в Європейському Союзі. І ми також сподіваємося, що будемо відповідати цим стандартам, коли нас запросять стати частиною ЄС», – заявив Уклеба.
Міхеїл Уклеба окремо наголосив, що якнайшвидша ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС є пріоритетом для Грузії. За його словами, ратифікація відбудеться на позачерговій сесії грузинського парламенту на початку липня. «Ми сподіваємося, що наші колеги і європейські партнери теж вчасно ратифікують Угоду», – заявив він.
У свою чергу, посол Республіки Молдова повідомив, що питання про ратифікацію Угоди про асоціації з ЄС буде поставлено на порядок денний молдовського парламенту вже наступного тижня. «Тобто до 4 червня плануємо ратифікувати Угоду», – заявив Стевіле.
Всеволод Ченцов розповів, що одразу після підписання Угоди український МЗС має намір внести відповідні документи на розгляд міністерств і відомств, а потім і парламенту. «Ми здійснюємо вже зараз підготовку пакета документів, що необхідні для ратифікації. За нами затримки не буде», – сказав він.
{5}
Привітавши Молдову з введенням безвізового режиму з ЄС, грузинський дипломат підкреслив, що дуже важливо домогтися скасування візового режиму також для України та Грузії. За словами Уклеба, це зробить Україну і Грузію більш привабливими в очах жителів сепаратистської регіонів.
«Після того, як Молдова отримала безвізовий режим, з боку сепаратистів з’явився інтерес. Адже вони теж хочуть їхати вчитися, працювати в Європі. Але головне це те, що люди дивляться, які зміни несуть ті чи інші Угоди. Громадяни повинні побачити, що в підсумку принесла їм ця Угода», – заявив Уклеба.
Посол Грузії також закликав до більш тісного співробітництва трьох держав-лідерів Східного партнерства. «Асоціація означає більш тісне економічне співробітництво з ЄС, але також ми – Україна, Молдова і Грузія – повинні координувати наші дії, щоб Брюссель бачив триєдину позицію наших країн», – пояснив він.
Представник МЗС України Всеволод Ченцов повністю підтримав грузинського посла, заявивши, що “Україна, Молдова і Грузія повинні виступити єдиним консолідованим фронтом”.
У зв’язку з цим, дипломати оптимістично оцінили перспективи такої організації як ГУАМ. Нагадаємо, її членами є Грузія, Україна, Азербайджан та Молдова.
«Сам факт, що наші три країни стали лідерами Східного партнерства, а Азербайджан підтягується до нас, говорить про те, що наша співпраця є досить успішною і має перспективи», – підкреслив посол Молдови Стевіле. Він виразив переконання, що позитивний досвід України, Грузії і Молдови буде «стимулюючим фактором для інших країн Східного партнерства».
{6}
Експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталія Беліцер
{7}
Старший аналітик ІСП Леонід Літра
Медіа-клуб проводився у рамках масштабного проекту ІСП «Нова європейська політика». Ініціатива ІСП здійснюється за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.