Новини

b-00006200-a-00001116
Медіа-клуб: «Нова європейська політика: хто в ЄС наш друг?»

13:08 20-6-2014

Інститут світової політики спільно з аналітично-інформаційним агентством «Главком» організував 20-го червня Медіа-клуб «Нова європейська політика: хто в ЄС наш друг?», щоб з’ясувати, хто з країн-членів ЄС найактивніше в своїй політиці підтримує Україну.Учасники Медіа-клубу обговорили настрої, які панують серед політичних еліт Європейського Союзу щодо подій в Україні. В обговоренні взяли участь міністр закордонних справ 2007-2009 років Володимир Огризко, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині у 1992-1996 і 2006-2010 рр. Дмитро Ткач і директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.{2}
{4}
Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук і міністр закордонних справ 2007-2009 років Володимир Огризко
Директор ІСП наголосила, шо головна проблема у відносинах України і країн-членів ЄС – це відсутність в європейців відчуття, що це і їхня війна. За її словами, чимало європейців, сприймають події в Україні як чужу війну між Україною і Росією, або Києвом і Донецьком, або навіть Вашингтоном і Москвою.
{7}
Під час Медіа-клубу було оприлюднено результати експертного опитування «Хто в ЄС наш друг?», проведеного ІСП напередодні. 42 українських експерти оцінили рівень підтримки України кожною країною-членом ЄС за десятибальною шкалою.

Як пояснила директор ІСП Альона Гетьманчук, метою опитування є показати партнерам України в ЄС, що лідери громадської думки уважно стежать за підходами не лише ЄС в цілому, але й окремих країн-членів: “Ми віримо, що воно стане своєрідною нагородою для країн-друзів і стимулом для роботи над собою для країн, які часом готові поступитися принципами”.

Згідно результатів опитування найбільшу кількість балів отримали країни, які постійно і публічно підтримують Україну на міжнародній арені – Польща (392 бали), Литва (376 балів) та Швеція (354 балів). Латвія опинилася на четвертому місці, закриває п’ятірку Великобританія. До першої десятки також увійшли Естонія, Чехія, Німеччина, Словаччина і Фінляндія. Найбільше найнижчих балів отримали Італія, Болгарія, Бельгія та Греція.
Думки експертів розділилися стосовно Італії (22 місце), Німеччини (8-ме місце) та Австрії (13-те місце). Частина експертів поставила цим країнам досить високі бали, а частина – низькі, що свідчить про неоднозначну позицію цих країн щодо України.
Стосовно Ірландії, Мальти, Люксембургу і Кіпру, то близько чверті експертів взагалі не змогли оцінити рівень їхньої підтримки України.
З повними результатами можна ознайомитися тут
Презентацію можна закачати тут.
{9}
Коментуючи результати опитування ІСП, Володимир Огризко заявив, що економічна залежність перетворюється в політичну: «Це аксіома, яку ніхто не відміняв».

Разом з тим, за його словами, європейські політики, обираючи сьогодні між цінностями і цінами, повинні враховувати думку виборців. «Їх не можна звинувачувати в тому, що вони діють алогічно. Тому у своїх оцінках нам потрібно відійти від принципу «плюс»-«мінус», а дивитися глибше», – пояснив Огризко.

{3}
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині у 1992-1996 і 2006-2010 рр. Дмитро Ткач
Дмитро Ткач, який протягом 8 років був послом України в Угорщині, відзначив, що в Українських ЗМІ подається дещо викривлена інформація про Угорщину. «Угорці завжди активно виступали в підтримку українців в плані того, щоб Україна стала частиною ЄС та Північноатлантичного альянсу. Проблема в тому, що в результаті Тріанонського мирного договору 1920 року в Угорщини забрали дві третіх її території. Це питання постійно присутнє у публічному просторі. Будь-який політик, який прагне залишитися при владі змушений про це говорити», – пояснив Ткач.

Серед країн, з якими Україні через різні причини не вдалося налагодити партнерські відносини, Ткач назвав Румунію та Словаччину.
{1}
Експерти погодилися, що Україні потрібно активізовувати т.зв. «народну дипломатію», щоб протидіяти масивній державній пропаганді з боку Росії. Альона Гетьманчук відзначила брак експертів та дипломатів здатних донести до жителів країн-членів ЄС об’єктивну інформацію про агресію Росії проти України.

Крім того, дипломати наголосили на необхідності збільшення фінансової підтримки дипломатичних представництв України в країнах Євросоюзу, в тому числі в Брюсселі.
{8}
Медіа-клуб організовується у рамках масштабного проекту ІСП «Нова європейська політика». Ініціатива ІСП здійснюється за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.