Новини

b-00006112-a-00001086
«Відкрите небо» з ЄС: чи стане дешевше літати?

12:35 5-6-2014

Інститут світової політики провів 5-го червня Медіа-клуб «Відкрите небо з ЄС: чи стане дешевше літати?». Під час медіа клубу учасники обговорили перспективи та дати підписання Угоди про єдиний авіаційний простір між Україною та ЄС. За їхніми словами, підписання Угоди очікується в кінці червня.{1}{2}
Валентин Згурський, начальник Відділу авіаційного транспорту Міністерства інфраструктури України

Начальник Відділу авіаційного транспорту Міністерства інфраструктури України Валентин Згурський зазначив, що документ вже давно готовий до підписання. Очікувалося, що підписання відбудеться 5 червня, однак виникли певні складнощі з європейського боку. На Вільнюському саміті у листопаді 2013 року, коли Угода була парафована, ЄС залишив за собою право внести корективи щодо формулювання про територію Гібралтару. Оскільки Іспанія і Великобританія не встигли врегулювати свої розбіжності щодо цього питання до 5 червня, підписання Угода між Україною і ЄС довелося перенести.

Передбачається, що 27 червня під час підписання економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде також підписана і Угода про спільний авіапростір.

За словами Валентина Згурського, Угода про “відкрите небо” з ЄС суттєво розширить можливості для українських авіаперевізників. Коментуючи зауваження Олександра Полянського, голови Профспілки авіапрацівників України, про дискримінаційний характер угоди щодо національних авіаперевізників (зокрема, українські авіакомпанії позбавлені права здійснювати внутрішні рейси всередині окремої країни ЄС), Згурський підкреслив, що угода надасть більше можливостей для українських авіакомпаній, ніж для європейських.
«Для них буде доступний ринок з 450 мільйонів громадян ЄС. До того ж мешканці Євросоюзу зараз більш платоспроможні, ніж українці», – заявив він.
Згурський наголосив, що в майбутньому в угоду можна буде внести поправки, однак навіть у теперішній редакції вона принесе українським компаніям безліч переваг, яких вони досі не мали. Крім того, підписання Угоди призведе до зниження цін на авіаквитки для громадян України.
Здешевлення подорожей до країн ЄС може стати інструментом «м’якої сили» ЄС в Україні, що зробить Об’єднану Європу ближчою та доступною для пересічних українців, а отже напряму сприятиме європейській інтеграції України.
{3}
{4}
Олена Мельник, заступник директора Департаменту аеронавігації та зовнішніх зв’язків Державної авіаційної служби України

Олена Мельник, заступник директора Департаменту аеронавігації та зовнішніх зв’язків Державіаслужби, підкреслила, що «зняття обмежень щодо кількості авіаперевізників та географії авіаперевезень сприятиме появі нових компаній на українському ринку і посиленню конкуренції між ними».
{5}
Сергій Солодкий, перший заступник ІСП
{6}
Олександр Кава, голова Центру економічного та політичного аналізу; експерт в галузі транспорту

Олександр Кава, голова Центру економічного і політичного аналізу, втім, зазначив, що конкретні прогнози відносно того, коли саме слід чекати зниження цін і наскільки, зараз робити не можна. «Для цього є низка причин: нестабільна економічна і політична ситуація в країні, відсутність фіксованого курсу гривні, низька купівельна спроможність українців», – підкреслив експерт.

{7}
Олександр Полянський, шеф-пілот, інструктор, Міжнародні авіалінії України
{8}
Людмила Казарова, директор з продажу, Air France-KLM
У свою чергу, Людмила Казарова, комерційний директор Представництва Air- France- KLM в Україні зазначила, що угода з ЄС також сприятиме підвищенню якості авіапослуг для українських громадян.
{9}
Леонід Літра, старший аналітик, ІСП

Леонід Літра, старший аналітик Інституту світової політики, розповів про досвід Молдови: після підписання аналогічної Угоди ціни на авіаперевезення знизилися в середньому на 35 %. Недавнє введення безвізового режиму з ЄС ще більше сприяло збільшенню кількості подорожей.

Захід проводився в рамках проекту Інституту світової політики «Нова європейська політика» за підтримки USAID, UNITER ( «Об’єднуємося заради реформ» ) і Pact в Україні.