Новини

b-00071630-a-00001986
Мендрас: Україна матиме ключове значення у відносинах між Росією та ЄС (відеоблог)

10:47 23-3-2016

У відеоблозі для ІСП Марі Мендрас, cтарший науковий працівник Трансатлантичної академії (Вашингтон) та професор Паризької школи міжнародних відносин, розповіла про зміну у відносинах ЄС з Росією та Україною.На разі минуло вже 2 роки з того моменту, як Росія анексувала Крим, і весь цей час український уряд втримує країну на плаву. Це не так просто: зрозуміло, що миру на Донбасі немає, а російські військові все ще присутні там, але український уряд працює.Як на мене, для європейських урядів і для усього Європейського Союзу найголовніше зараз – побачити нову політичну і економічну рішучість тут, у Києві, а також активніше долучатися до системних та економічних реформ.

Найбільш важливою в даному контексті є судова реформа, адже відомо, що в кожному можливому випадку переходу до демократії якість та незалежність судів є найважливішими чинниками. Ми розуміємо, що це не легко через ситуацію в Криму і на сході Донбасу, але країни Заходу та міжнародні організації бажають розвитку та процвітання для українського народу і української держави. Тому світова спільнота і надалі підтримуватиме Україну. Я не думаю, що ЄС послабить санкції проти російської влади, адже ми не бачимо жодних змін у позиції Росії щодо України.
Понад те, впродовж цих двох років з того часу, як новий уряд прийшов до влади в Києві, Україна стала центральним питанням європейської безпеки та розвитку, фактично ставши епіцентром європейської політики.
Сьогодні Україна є великою державою в центрі європейського континенту, і вона відіграватиме ключову роль у майбутніх відносинах між Росією та Європою. І ми у Франції сподіваємося, що Україна буде розвиватися таким чином, що у майбутньому ми матимемо змогу повернутися до партнерських стосунків з Росією. Сьогодні ми бачимо великі зміни: на разі європейці розуміють, що Україна не є перешкодою у встановленні добрих відносин з Росією, а навпаки.
Якщо ми зможемо встановити партнерські взаємини з Україною, це з часом допоможе нам налагодити стосунки з російською владою, російськими бізнес-колами та російським суспільством. Отже, Україна не є стіною між нами та Росією, а навпаки. Проте, виправлення ситуації потребує часу.

Щоб переглянути відеоблог (англійською мовою) перейдіть за посиланням.

Візит Марі Мендрас до України відбувся в рамках проекту “Робочий візит закордонних експертів до Києва з метою розвіювання міфів про Україну в Євросоюзі”. Ініціатива здійснюється у рамках проекту «Ініціативи з розвитку українських аналітичних центрів» Міжнародного фонду «Відродження» (IRF) у співпраці з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF), за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні (SIDA).