Новини

b-00071716-a-00001990
Янніс Каррас про Україну і вступ до ЄС: необхідне терпіння (відеоблог)

11:31 23-3-2016

У відеоблозі для ІСП Янніс Каррас, доцент кафедри історії Фрайбурзького університету та лектор Міжнародного грецького університету в Салоніках, розповів про те, чому ЄС важливий для України.Я хочу сказати кілька слів про те, чому Європейський Союз є такою важливою інституцією і має таке значення для України. По-перше, ЄС уособлює верховенство права і форму демократії з системою стримувань і противаг. Ці речі є настільки важливими, адже це те, що робить людей у суспільстві рівними. По-друге, ЄС втілює в собі певну концепцію цінностей просвітництва, насамперед, фундаментальних свобод: свободи совісті, свободи слова, а також певний тип толерантності до інших людей.\
Нарешті, я хочу сказати, що Європейський Союз уособлює своєрідну модель взаємодії між державами. Ця модель була встановлена Францією і Німеччиною, зокрема, після Другої світової війни. Це модель взаємодії з іншими, модель співпраці, за якої іноді доводиться навіть поставити свої національні інтереси на другий план через загальне розуміння того, що крізь все треба пройти разом. І це – абсолютна протилежність твердженням на кшталт «ця країна європейська, а ця – ні».

Ми стаємо європейцями через співпрацю. Це все ідеали, і ми всі знаємо, що історія Європи також має дуже багато протилежних ідеалів. Втім, ці ідеали варті того, щоб за них боротися. Як на мене, саме тому Європейський Союз є такою гарною ідеєю і такою важливою річчю.
Що потрібно Україні для вступу до ЄС? Є багато речей, які потрібно зробити – реформи та інше – і зробити їх потрібно швидко та вчасно. Але, ймовірно, найважливішим є не це, а інша річ – терпіння. Усі ці речі не відбуваються за одну ніч, адже йдеться про реформування всього суспільства, а це потребує створення коаліцій, співпраці, а також, певною мірою, впертості, терпіння та розуміння того, що ці зміни потребують часу. Це робота поколінь, а не одного-двох років.
І, нарешті, кілька слів про почуття глибокого розуміння багатства власної традиції України, а також того, що Україна насправді може запропонувати. Ви справді маєте багато чого запропонувати. Але я зверну увагу на дві речі. Одна з них – це традиція, що була надзвичайно багатою в Україні ще у 17-18 століттях – це традиція братства, це те, що сьогодні ми могли б назвати громадянським суспільством, якщо б скористалися сучасною термінологією, це традиції самоорганізації та взаємодопомоги в таких містах як Львів, Київ, Ніжин або інших подібних прикладах.

Друга річ – це традиція космополітизму, етнічного розмаїття та багатогранності населення України, зокрема, в портових містах на півдні. Тож я вважаю, що українці можуть пишатися тим, хто вони є, і ця гордість може стати елементом їхнього єднання з Європейським Cоюзом.

Щоб переглянути відеоблог (англійською мовою) перейдіть за посиланням.

Візит Янніса Карраса до України відбувся в рамках проекту “Робочий візит закордонних експертів до Києва з метою розвіювання міфів про Україну в Євросоюзі”. Ініціатива здійснюється у рамках проекту «Ініціативи з розвитку українських аналітичних центрів» Міжнародного фонду «Відродження» (IRF) у співпраці з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF), за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні (SIDA).