Новини

b-00005850-a-00001058
Міжнародна конференція «Нова європейська політика: від слів до дій»

15:36 15-5-2014

Інститут світової політики провів масштабну конференцію на тему відносин України та Європейського Союзу 15 травня 2014 року – «Нова європейська політика: від слів до дій».Це найбільша конференція у Києві на тему відносин України та ЄС, яка щорічно проводиться ІСП спільно з МЗС України.Участь у заході взяли: в.о. Міністра закордонних справ України Андрій Дещиця, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка, Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький, перший заступник Міністра юстиції України Інна Ємельянова, старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Ендрю Вілсон, голова Ініціативи європейської стабільності (ESI) Геральд Кнаус, Президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала та ін.
Під час конференції обговорювалися найбільш актуальні напрямки відносин України та Європейського Союзу, зокрема перші результати політичного співробітництва, готовність України до підписання Угоди про створення поглибленної та всеохопної Зони вільної торгівлі з ЄС та труднощі з впровадженням безвізового режиму між Україною та ЄС.
{6}
В.о Міністра закордонних справ Андрій Дещиця
{2}
Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук і голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські
«Головний виклик, який стоїть сьогодні перед Україною: як втілювати курс на європейську інтеграцію і при цьому не завадити реінтеграції країни. З підписання політичної частини Угоди про асоціацію ми стали на шлях практичної, а не декларативної європеїзації країни. Незабаром підпишемо її економічну частину – про створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі. Сьогодні час відверто проаналізувати й знайти відповіді на ті виклики, які стоятимуть перед Україною в ході імплементації Угоди та втілення євроінтеграційного курсу загалом. Ми маємо зробити все для того, щоб європейська інтеграція стала об’єднавчою, а не роз’єднуючою ідеєю для України», – заявила Альона Гетьманчук, директор Інституту світової політики.
{3}
В.о. Міністра закордонних справ України Андрій Дещиця і експерт Європейської ради з міжнародних відносин Ендрю Вілсон
{1}
В.о Міністра закордонних справ Андрій Дещиця наголосив, що Україні потребує допомоги ЄС для стабілізації ситуації на Сході країни. За його словами, це питання має стати частиною діалогу Україна–ЄС, адже без стабілізації ситуації у східних регіонах процес європейської інтеграції України буде вельми проблематичним.

У свою чергу Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські підкреслив, що сьогодні в Україні існує чимало міфів стосовно ЄС. «Перший міф, що інтеграція з ЄС зруйнує економіку Україну, однак це суперечить всім правилам за якими функціонує економіка. Другий, що ЄС зруйнує українську ідентичність та самобутність. Але один з головних слоганів ЄС: об’єднані у різноманітті. Ще один міф – нібито гомосексуалізм є головним напрямом європейської політики», – пояснив посол і наголосив, що такі стереотипи заважають справжній ґрунтовній розмові.
{4}
Томбінські запевнив, що держави Європейського Союзу мають єдину позицію стосовно України, а Росія знаходиться у дуже ізольованій позиції на міжнародній арені.

«Країни ЄС об’єднані навколо України. Про це свідчать рішення та заяви європейських інституцій», – заявив він.

«Однак є певне питання стосовно того, наскільки далекосяжними мають бути санкції ЄС», – визнав він. «Санкції не є ціллю самі по собі, а лише засобом. І ми повинні оцінювати, чи є вони ефективними», – пояснив Томбінські.
Радикально іншу думку висловив Ендрю Вілсон, який теж виступав у першій панелі. За його словами: «Єдності немає взагалі».
{5}
{7}
Заступник генерального директора з міжнародних питань Центра Разумкова Валерій Чалий
Валерій Чалий наголосив, що агресія Росії – це виклик не лише безпеці України, а безпеці всієї Європи та світу. Під впливом подій в Україні США і європейські країни, за його словами, були змушені переглянути свою міжнародну та безпекову політику. «Фактично, Україна допомагає ЄС створити ефективну трансатлантичну співпрацю. Нова європейська політика – це і нова політика стосовно Росії. Адже успіх України означатиме тектонічний зсув на всьому європейському континенті», – переконаний експерт.

Серед негативів Чалий назвав відсутність в України інституційного механізму для ефективної роботи з європейськими партнерами: «У нас немає дорожньої карти щодо євроінтеграції України, ні структури, яка має цим займатися».

{8}
Експерт з міжнародного і європейського права Вадим Трюхан
{9}
{10}
Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький
{11}
Міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко
{12}
Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхаувер
{13}
Надзвичайний та Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Iван Почух і президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала
{15}
Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка виступає
{16}
Виступає віце-президент зі стратегічного розвитку, Американська торгівельна палата; колишній член урядової делегації на переговорах з ЄС Тарас Качка
{17}
{14}
Заступник Міністра закордонних справ України Андрій Олефіров
{18}
Перший заступник Міністра юстиції України Інна Ємельянова
{20}
Голова громадська організація «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко, заступник Голови Державна міграційна служба України Тетяна Нікітіна та посол Чехії Іван Почух
{19}
Директор Pact в Україні Роланд Ковач
На заході також були присутні експерти з найвпливовіших європейських аналітичних центрів, які приїхали до Києва на запрошення Інституту світової політики з кількаденним візитом. Ціль їхнього візиту – формування неупередженого аналізу політичної ситуації в Україні, щоб об’єктивно презентувати інформацію про Україну в публічному просторі своїх країн. Зокрема, Київ відвідаюли предстаники Centre for European Policy Studies (CEPS) (Brussels), Chatham House (London), CIDOB (Barcelona), Centre for International Affairs, (Barcelona), Ifri (Institut français des relations internationales) (Paris), German Institute for International and Security Affairs (SWP) (Berlin) та ін.
Інститут світової політики розпочав проект «Нова європейська політика» з дискусії 12-го березня у Києві на тему: «Вікно можливостей: що очікує ЄС від України та Україна від ЄС?». З того часу ІСП провів публічні дискусії у Дніпропетровську, Одесі та Донецьку, на яких місцеві експерти, громадські діячі, представники органів місцевої влади отримали змогу обговорити з провідними київськими експертами та послами країн-членів ЄС головні виклики для євроінтеграції України, зокрема боротьбу з корупцією, реформування судової системи, правоохоронних органів та прокуратури
Проект “Нова європейська політика” здійснюється за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.