Новини

b-00006348-a-00001172
“Вуличні євроуніверситети” стартували у Молдові

13:44 7-7-2014

5 і 6 липня у Республіці Молдова відбулися перші «Вуличний євроуніверситети» – проект Інституту світової політики, який минулого року з успіхом пройшов у 18 містах України. Організатором “Вуличних євроуніверситетів” у Молдові виступив Інститут розвитку і соціальних ініціатив (IDIS) «Viitorul».Першими гостями цього унікального заходу, присвяченого європейській інтеграції, стали жителі міста Єдінєц на півночі Молдови, а наступного дня «Вуличний євроуніверситет» завітав до міста Бельци. {1}
Як відзначили організатори, проект спрямований на підвищення обізнаності громадян Молдови з процесом європейської інтеграції, зокрема, з положеннями Угоди про асоціацію. 27 червня Молдова разом з Україною підписала Угоду про асоціацію з ЄС, а 2 липня ратифікувала її.

Під час «Вуличних євроуніверситетів» громадяни Молдови могли побачити виставку карикатур, на яких зображені дві реальності (європейська і молдовська) в різних сферах, та поспілкуватися з експертами та дипломатами на тему євроінтеграції Молдови. Лектором «Вуличного євроуніверситету» у місті Бельци став голова делегації Євросоюзу у Молдові Піркка Тапіола.

Участь у перших молдовських «Вуличних євроуніверситетах» взяли директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук та старший аналітик ІСП Леонід Літра.

«Спілкувались просто неба з мешканцями (переважно російськомовними) про інтеграцію до ЄС. Зізнаюсь: найбільше соромно мені було за етнічних українців Молдови, які підтримують ЄС менше, ніж навіть етнічні росіяни. Феномен, з яким ще доведеться серйозно попрацювати», – написала на своїй сторінці у Facebook директор ІСП Альона Гетьманчук.

Кампанія на підтримку європейської інтеграції та європеїзації Молдови триватиме з червня по вересень 2014 року за підтримки Фонду Сорос-Молдова.