Новини

b-00006346-a-00001170
Медіа-клуб: «Політика США і ЄС щодо України: все ще єдина?»

11:19 9-7-2014

Інститут світової політики провів 9-го липня Медіа-клуб на тему: «Політика США і ЄС щодо України: все ще єдина?».Події в Україні стали справжнім випробуванням єдності та ефективності Трансатлантичного партнерства. Заяви та дії представників США у більшості випадків були більш рішучими, ніж їхніх європейських колег. Подібна розбіжність, помітна вже під час подій Євромайдану, стала ще більш очевидною після початку російської агресії проти України. Учасники Медіа-клубу обговорили відносини України з США і ЄС, можливість розширення санкцій проти Росії та допомогу, яку отримує українська економіка та армія від західних партнерів. \
Спікери:

Данило Лубківський, заступник Міністра закордонних справ України;
Самуель Чарап, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (Вашингтон);
Дмитро Шульга, Директор Європейської програмної ініціативи, Міжнародний фонд «Відродження».
{2}
{5}
Данило Лубківський, заступник Міністра закордонних справ України
«Агресія Росії проти України – це фактично виклик фундаментальним принципам міжнародних відносин. Паралельно з активними бойовими діями ведеться небачена досі інформаційна війна проти міжнародного співтовариства, метою якої є не лише легітимізація агресії, яку сьогодні чинить Кремль проти України, а й спроба посіяти сумнів серед міжнародного співтовариства, серед європейських держав про те, як повинні виглядати міжнародні відносини у 21 столітті», – наголосив Лубківський.

Заступник міністра підкреслив, що події у східних областях не можна назвати громадянською війною, на чому наполягає Кремль, і висловив жаль, що це «зерно неправди поширюється світом».

«(Події в Україні – ред.) – це безпрецедентний шанс здійснити ті фундаментальні зміни, які здатні створити ефективну держави, і водночас це шанс для трансатлантичної спільноти виробити нове бачення своєї місії, яка буде інструментальною у 21 столітті», – заявив Лубківський.
{6}
Самуель Чарап, старший науковий співробітник, директор російських та євразійських програм Міжнародного інституту стратегічних досліджень
Американський експерт Самуель Чарап розповів, що різні позиції Вашингтона і Брюсселя щодо введення санкцій проти Російської Федерації пояснюються різними наслідками такого кроку для кожної із сторін.

«У мене складається враження, що в Україні Євросоюз сприймається як слабкий і нерішучий партнер, на відміну від сильних і рішучих США. Частка правди в цьому, звичайно, є, але потрібно також враховувати структурні чинники, які впливають на різницю в підходах Брюсселя і Вашингтона, особливо в питанні санкцій», – пояснив Чарап.

Експерт підкреслив, що товарообіг ЄС із Росією істотно вищий, ніж США з Росією, що прямо впливає на їхні відносини з Москвою.

«Для ЄС Росія – це четвертий ринок за рівнем експорту у світі, а за загальним обсягом імпорту в ЄС Росія знаходиться на другому місці. Для США – це 28 і 18 місце відповідно. Таким чином, Євросоюз втратить значно більше у випадку введення санкцій. І справа тут не в силі і слабкості, а в наслідках. У випадку запровадження секторальних санкцій Європа відчує це набагато гостріше, ніж США», – розповів Чарап. При цьому, він зазначив, що і економічна ситуація в ЄС зараз гірша, ніж в США

«Ці цифри також показують, чому для США так важливо діяти разом з ЄС. Санкції будуть в рази ефективніше, якщо вони будуть спільними », – пояснив експерт.

Він також зазначив різні правові механізми використання такого інструменту як санкції в США і ЄС.

«У ЄС введення санкції може бути оскаржене в загальному суді ЄС у Люксембурзі. При цьому в якості доказів там приймаються тільки відкриті дані, тобто розвідувальні дані не можна подавати. Якщо суд визнає, що санкції були неправомірні, «жертви» санкцій можуть отримати компенсацію від ЄС. Приміром, є вже кілька рішень суду про анулювання санкцій проти кількох банків Ірану », – пояснив Чарап.

У США, за словами експерта, зовсім інша ситуація: у своєму рішенні влада може спиратися на дані розвідки, і можливості оскаржити правомірність санкцій немає.
{3}
Дмитро Шульга, Директор Європейської програмної ініціативи, Міжнародний фонд «Відродження»
У контексті розмов про допомогу ЄС і США експерт Дмитро Шульга звернув увагу на значну інституційну, фінансову та експертну підтримку, яку надав Європейський Союз Україні у найбільший критичний період її існування.

За його словами, коли три місяці тому Україна опинилася в надзвичайно складних умовах, США і ЄС наддали їй суттєву підтримку. При цьому, за словами Шульги, внесок ЄС був у багатьох сферах більш значущим, ніж внесок США. Особливу увагу він приділив експертній підтримці Україні зі сторони ЄС.

«В Брюсселі зараз створюється група з підтримки України. Це така унікальна річ, яка водночас дуже нагадує механізм, які застосовувався стосовно країн, які приєднувалися до ЄС. Фактично створюється бюрократична машина, яка підтягує Україну до ЄС», – пояснив експерт.

Серед негативів Шульга назвав той факт, що у ЄС досі залишається чинною рекомендація стосовно непостачання в Україну товарів воєнного призначення, яка була прийнята в останні дні правління Януковича. За словами експерта, деякі з членів ЄС продовжують посилатися на цю рекомендацію.
{1}
Модератором дискусії виступив перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий
{4}
{7}
Експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталя Беліцер
Медіа-клуб був організований у рамках масштабного проекту ІСП «Нова європейська політика». Ініціатива ІСП здійснюється за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.