Новини

b-00001686-a-00000430
Дискусія за участі послів країн “Веймарського трикутника” в ІСП

17:01 17-9-2011

В Інституті світової політики відбулася дискусія «Відносини Україна-ЄС: вирішальний момент».У дискусії взяли участь голови дипломатичних місій країн «Веймарського трикутника» в Україні, а саме Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот, Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Жак Фор та Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні Генрік Літвін.Учасники дискусії обговорили проблеми розвитку відносин між Україною та ЄС, зокрема перспективи підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС до кінця року. Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини Ганс-Юрґен Гаймзьот заявив, що Угода про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС залежить від подальшого перебування Юлії Тимошенко під арештом. «У Німеччині є політики, яким буде важко уявити, як Угода про асоціацію з Україною поєднується із такою картиною, як перебування Юлії Тимошенко за ґратами», – підкреслив посол Гаймзьот. – «Я сам не до кінця розумію правові підстави, з огляду на які пані Тимошенко вже шість тижнів перебуває у в’язниці. Питання про доречність ув’язнення іншої особи [Юрія Луценка] ще з грудня також залишається відкритим».
Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Жак Фор підтримав цю позицію: «Розвиток внутрішньополітичної ситуації в Україні викликає занепокоєння в плані дотримання демократичних стандартів і прав людини. Існують підозри щодо використання процесу над пані Тимошенко у політичних цілях». Як повідомив посол Фор, французькі дипломати неодноразово доносили до своїх українських колег цю позицію. «Дотримання принципу верховенства права та всіх демократичних процедур є для нас ключовими умовами завершення переговорів щодо Угоди про Асоціацію», – заявив пан Фор.
Водночас посли підкреслили, що Україна ще має шанси підписати Угоду до саміту Україна – ЄС у грудні, за умови виправлення ситуації з правами людини та демократією. «Теоретично є можливості парафування Угоди про асоціацію з Україною у грудні 2011 року на саміті Україна-ЄС», – заявив Ганс-Юрген Гаймзьот. «Я думаю, що у сторін є розуміння позицій одна одної, і тому парафування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС можливе до кінця поточного року», – підтвердив і Посол Польщі в Україні Генрік Літвін. Він також наголосив, що українська громадськість не має покладати відповідальність за те, що відбувається між Україною та Європейським Союзом, виключно на уряд України та країни-члени ЄМ. «Громадська думка в ЄС не хоче брати на себе відповідальність за процеси, які відбуваються в Україні. Можливо, це несправедливо, але це так. У Західної Європи є важливіші справи, ніж Україна», – підкреслив дипломат, зауваживши, що для Польщі Україна – найважливіший партнер.
Дискусію модерувала директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.

Веймарський трикутник – неформальне об’єднання Франції, Польщі та Німеччини, створене 1991 року з метою забезпечити діалог між провідними державами Західної та Центральної Європи і допомогти Польщі пройти посткомуністичні перетворення.

{1}
{2}
Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Жак Фор, Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні Генрік Литвин, Надзвичайний та Повноважний Посол Німечини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот

{3}
{4}

{5}
{6}
{9}
{7}
{8}