Новини

b-00001577-a-00000410
Інститут світової політики презентував дослідження «Майбутнє України» і «Майбутнє Європи»

13:14 25-7-2011

Інститут світової політики спільно з Гаазьким центром стратегічних досліджень 25 липня презентував дослідження «Майбутнє України» і «Майбутнє Європи», підготовлене в рамках проекту «Розбудова потенціалу України в сфері суспільного і безпекового передбачення», що здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».Документ «Майбутнє України» засновується на аналізі 68 джерел українською, російською та англійською мовами, який було проведено відповідно до сучасної методології голландських аналітиків. {1}
Сергій Солодкий, перший заступник директора Інституту світової політики
Відповідно до отриманих результатів, Україна в майбутні 5-10 років буде насамперед орієнтуватися на співпрацю з ЄС, а не з Росією. Дослідження всіх трьох «мовних груп» притримуються думки, що інтеграція з ЄС буде головним вектором розвитку України. Англомовні дослідники, водночас, вважають менш вірогідним розвиток економічного співробітництва з Росією.

«Європейська інтеграція, підтримана сильним економічним співробітництвом з ЄС, стане ключовою формоутворюючою силою внутрішніх процесів України», йдеться в дослідженні «Майбутнє України».{3}
{4}
Євген Бистрицький, директор міжнародного фонду “Відродження”
Також, на думку більшості аналітиків, найбільші вірогідно, що Україна в подальшому залишатиметься позаблоковою державою, утримавшись від членства у військово-політичних альянсах – як НАТО, так і ОДКБ. Щоправда, у частині проаналізованих джерел, нейтралітет України розглядається як тимчасовий статус, залежний від політичного контексту.
Загалом, серед зовнішніх факторів, що визначать майбутнє України, домінуючий вплив матимуть саме Європейський Союз та Російська Федерація.
{5}
Ольга Зелінська, експерт проекту «Розбудова потенціалу України в сфері суспільного і безпекового передбачення»
Що стосується економічного розвитку, то експерти передбачають технологічний бум в Україні. Очікується стабільне зростання української економіки, зокрема у таких сферах як сільське господарство, інфраструктура, промисловість, сфера послуг, туризм та будівництво.
{6}
Михайло Гончар, керівник енергетичних програм центру “Номос”
{7}
Серед перспективних галузей для залучення інвестицій дослідники насамперед виокремлюють промисловість та сектор комунікацій.
Аналітичний звіт «Майбутнє Європи» ґрунтувався на 22 англомовних джерелах.
{8}
Наташа Прах, Голова дипломатичної місіїї Словенії в Україні
{9}
Віталій Княжанський, газета “День”

Європейські дослідники насамперед переймаються внутрішніми проблемами – на питаннях демографії, охорони довкілля. Тематика ж зовнішньої політики та політики безпеки залишається на периферії уваги європейських експертів.
{10}
Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента”

У жодному з досліджень не згадується можливість прийняття до ЄС східних сусідів, хоча передбачається, що Європейський Союзу буде розвивати програми допомоги та співпраці з сусідами.
Загалом, у рамках проекту «Розбудова потенціалу України в сфері суспільного і безпекового передбачення» українські дослідники взяли участь у підготовці десяти масштабних аналітичних звітів. Серед них – «Кібернетична безпека», «Демографічні зсуви», «Майбутня природа конфлікту», «Майбутнє Індійського океану» та ін. Наші експерти покривали так би мовити російськомовний ареал досліджень для підготовки ґрунтовних аналізів. Таким чином, ІСП стало регіональним осердям світового проекту.
{11}
Ірина Геращенко, народний депутат ВР України
{12}

Проект Інституту світової політики та Гаазького центру стратегічних досліджень за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» покликаний поглибити співпрацю між українськими та західноєвропейськими аналітичними центрами. Дослідники Інституту світової політики змогли перейняти досвід підготовки досліджень-передбачень за методологією, розробленою Гаазьким центром стратегічних досліджень. Розробка такого роду аналітичних звітів надасть змогу приймати обґрунтовані, зважені рішення органам державної влади, громадським організаціям, аналітичним центрам. Особливо подібні дослідження стануть у нагоді тим, хто працює над підготовкою стратегій із безпекових та зовнішньополітичних питань.
Фото Наталії Сагалатої