Новини

b-00034402-a-00001828
ІСП презентував проект дослідження щодо надання Євросоюзом перспективи членства Грузії, Молдові та Україні

17:44 20-11-2015

Леонід Літра та Іване Чкхіквадзе презентували проект аналітичної записки «Перспектива членства для Грузії, Молдови та України: неможлива, забута або прихована?» на Форумі громадянського суспільства Східного партнерства, 20 листопада 2015 року.Як зазначили автори, у своєму дослідженні вони не ставлять під сумнів право трьох країн на вступ до ЄС. Їхня ціль полягає у тому, щоб з’ясувати умови для отримання Молдовою, Україною та Грузією офіційно визнаної перспективи членства в ЄС.\
Автори спираються на те, що юридичне визнання можливості перспективи членства для трьох країн було закріплено у статті 49 Договору про Європейський Союз (TEU). Однак, зараз в ЄС немає консолідованої політичної підтримки для такого кроку, а кожна з країн-членів ЄС по своєму інтерпретує статтю 49. Таким чином, у контексті надання асоційованим країнам перспективи членства в ЄС слід питати не «якщо», а «коли» це станеться? Поки проблеми з членством існують з обох сторін – як зі сторони асоційованих країн, так і Європейського Союзу.

{2}
“Результати реформ у Грузії, Молдові та Україні є недостатніми для стійких змін та європеїзації, але їх достатньо для того, аби ці країни отримали перспективу членства в ЄС. Грузії, Молдові та Україні слід розпочати процес підготовки для членства шляхом створення спеціальної робочої групи (task-force), яка працюватиме над заявкою і вивчатиме балканський досвід», – сказав Леонід Літра, представляючи проект свого дослідження.
Щоб завантажити записку натисніть тут.
{5}
“Ця аналітична записка про європейську перспективу для найефективніших країн Східного партнерства – Грузії, Молдови та України. У цьому дослідженні ми підкреслюємо кілька питань – чи перспектива неможлива, або вона була забута або вона була прихована. Основна ідея в тому, що якою би хорошою реалізація угоди з ЄС в цих країнах не була, питання в тому чи буде прозора перспектива від європейської сторони для асоціації, а потім і для членства”, – сказав Іване Чкхіквадзе відповідаючи на питання стосовно аналітичної записки.
{3}
{4}
Проект аналітичної записки був представлений Леонідом Літрою, старшим аналітиком Інституту світової політики, та Іване Чкхіквадзе, Фундація Відкрите суспільство (Грузія), у рамках проекту “Нова європейська політика: Заповнюючи прогалину в інформації”, який здійснюється за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ (UNITER)”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.