Новини

b-00003239-a-00000675
ІСП провів друге засідання Стратегічного дискусійного клубу

14:24 18-2-2013

Інститут світової політики провів 18 лютого 2013 року друге засідання Стратегічного дискусійного клубу.Тема дискусії: «Європеїзація як фактор безпеки». Захід відбувся за підтримки Офісу зв’язку НАТО в Україні та уряду Норвегії.\
Під час заходу обговорювалися питання: кому ЄС дає гарантії безпеки в Україні; які вигоди в плані безпеки має європейська інтеграція для України; чого чекати від саміту Україна-ЄС; чи може ЄС стати новою парасолькою безпеки для України?
{1}

Відкриваючи засідання, голова Наглядової Ради Інституту світової політики Віктор Шлінчак наголосив, що «нинішнє засідання відбувається під «знаком Європи».

{2}

Ми живемо в очікування саміту Україна-ЄС, який пройде за тиждень. І ми живемо черговими переживання – чим закінчиться цей саміт. Особливо в контексті поки невиконаних 19 індикаторів (так званого «списку Фюле»), які стоять на шляху підписання Угоди про асоціацію з ЄС».
Експерт також відзначив, що «сьогодні на процеси прийняття тих чи інших зовнішньополітичних рішень передовсім впливають внутрішні чинники – фінансова нестабільність України, чергове політична нестабільність, економічна стагнація, а також фактичний початок президентської кампанії 2015 року».

Серед учасників другого засідання Стратегічного дискусійного клубу були перший заступник голови парламентського Комітету з європейської інтеграції Ірина Бережна (Партія регіонів), Валентин Наливайченко (УДАР). Керівник Програми Росії і Євразії Королівського інституту міжнародних відносин (Велика Британія) Джеймс Шерр, Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндії в Україні Ар’я Макконен, провідний аналітик Норвезького Інституту міжнародних відносин Гейр Флікке, а також українські експерти-міжнародники.

{3}
{4}
{5}
{8}
{9}

Стратегічний дискусійний клуб має на меті створення можливостей для проведення змістовних регулярних публічних дискусій зі стратегічних питань національної безпеки України у неформальній атмосфері. Засідання Стратегічного дискусійного клубу проводитимуться кожні два місяці за ініціативи Інституту світової політики і будуть присвячені окремим проблемам національної безпеки.

{11}

За результатами засідань буде опублікована серія аналітичних матеріалів. Визначення тематик кожного засідання та загальний моніторинг діяльності Стратегічного дискусійного клубу буде здійснюватися Почесною радою.