Новини

b-00007676-a-00001366
ІСП взяв участь у конференції з Європейської політики сусідства

11:35 16-1-2015

Альона Гетьманчук, директор Інституту світової політики, стала учасником конференції “У пошуках нової Європейської політики сусідства”, що відбулася у Берліні.Ціллю конференції, організованої Bertelsmann Stiftung, було обговорення шляхів зміцнення Європейської політики сусідства та вироблення більш адекватної відповіді на очікування ЄС та його сусідів, зважаючи на нові геополітичні реалії.\
{1}

Альона Гетьманчук зосередила головну увагу у своєму виступі на очікуваннях України стосовно ЄС та пояснила чому програма “Східного партнерства” не має сильної підтримки всердині України.

“”ЄС повинен визнати, що Східне партнерство не є замінником перспективи членства. Надавши Україні перспективу членства, ЄС знищить дуже серйозний контраргумент, який використовують противники проєвропейського курсу в Україні. А саме: “Ніхто нас не чекає в ЄС”, а українців у країнах-членах ЄС сприймають як рабів.

Ні для кого не є секретом, що для України з самого початку надзвичайно важливим було питання, яку «додану вартість» несе з собою Східне партнерство. Україна розпочала переговори щодо Угоди про асоціацію та лібералізацію візового режиму ще до запуску СП. Україна виступала проти «пакетного підходу» та наполягала на розвитку двосторонніх відносин. Таким чином, у випадку України програма “Східного партнерства» не призвела до суттєвої активізації відносин з ЄС, головні успіхи були досягнуті на двосторонньому рівні.

Що робити? По-перше, посилити відновини на двосторонньому рівні. По-друге, Східне партнерство повинно дати відповідь на найбільш гострі питання – безпеки та енергетики”.

{2}

Фото: Bertelsmann Stiftung.