Новини

b-00024826-a-00001788
Нова ініціатива ІСП: зовнішня політика очима карикатуристів

11:54 30-10-2015

Інститут світової політики розпочинає нову ініціативу – аналіз подій у зовнішній політиці України не лише експертами аналітичного центру, але й із допомогою малюнків карикатуристів.Сьогодні представляємо вашій увазі ілюстрацію відомого карикатуриста Олега Смаля щодо скандальної ситуації довкола генерального прокурора, що гальмує безвізовий діалог України і ЄС.{1}
Коротка передісторія. У рамках виконання Плану дій візової лібералізації Україна має продемонструвати Євросоюзу ефективність у боротьбі з корупцією. Із-поміж великої кількості зобов’язань Україна має створити Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (далі – САП). В епіцентрі скандалу опинилася конкурсна комісія, що мала обирати кандидатів для нової структури. А саме – чотири представники, призначені Генеральною прокуратурою. У неурядових організацій з’явилися підозри про причетність цих осіб до корупційних дій у минулому. Представники Євросоюзу підтримали стурбованість громадянського суспільства України, а тому заявили про необхідність зміни зазначених членів комісії. Міністерство закордонних справ України передало Генпрокуратурі вимоги ЄС, але у відповідь отримало листа про те, що українські дипломати займаються «дискредитацією органів державної влади». Про непоступливість генпрокурора Віктора Шокіна, яка може коштувати безвізового режиму між Україною та ЄС, стало відомо завдяки статті Сергія Сидоренка на «Європейській правді» . Брак довіри до окремих членів комісії САП може спричинити відсутність довіри до призначених на посади прокурорів, а за вимогою ЄС цей орган має бути незалежним, а особливо від Генеральної прокуратури.

Коментар Інституту світової політики. Ситуація із наданням Україні безвізового режиму загострюється з кожним днем, хоча кількість невиконаних рекомендацій мала би зменшуватись, а органи державної влади як ніколи мали б діяти злагоджено в інтересах усього суспільства. Ця ситуація має бути вирішена якнайшвидше, оскільки у разі невиконання рекомендацій ЄС під загрозою опиняється не лише можливість отримання безвізового режиму для України найближчий часом, а й майбутня фінансова допомога зі сторони ЄС. І на кону вже давно не репутація органів державної влади, як висловився генпрокурор, а імідж усієї держави; її здатності рухатися шляхом реформ. Через цей конфлікт Україна втрачає довіру серед партнерів у Євросоюзі. Вочевидь, виправити ситуацію має Президент Петро Порошенко, оскільки безкомпромісність генпрокурора кидає тінь і на главу держави щодо його волі боротися з корупцією і рішучості досягнути безвізового режиму з ЄС якнайскоріше.

Раніше Інститут світової політики підготував такі матеріали щодо безвізового діалогу між Україною та ЄС:
1. Інфографіка «Безвізовий режим із ЄС. Що необхідно зробити Україні?»
2. Блог Альони Гетьманчук, директорки ІСП «Шенген корупція»
3. Дослідження Леоніда Літри, старшого аналітика ІСП про рік безвізового режиму між Молдовою та ЄС

Політична карикатура завжди була одним з улюблених жанрів візуалізації аналітичних продуктів ІСП. Зокрема, на замовлення ІСП була створена серія карикатур “Є краща сторона Європи”, що доступно розкривають відмінності життя в ЄС та Україні у більш як 20 сферах. У рамках “Вуличних євроуніверситетів” ці яскраві малюнки побачили мешканці тринадцяти областей України і АР Крим, а у 2015 році їх представили у Празі. Цього року ІСП разом з словацькою ГО «Euforion» проводить в українських містах Міжнародну виставку політичної карикатури.