Новини

b-00006314-a-00001158
Стратегічний дискусійний клуб у Харкові

13:23 27-6-2014

Інститут світової політики провів 26 червня 2014 року в Харкові Стратегічний дискусійний клуб на тему: «Сильна Україна: як гарантувати безпеку?».Для участі в дискусії зі стратегічних питань національної безпеки України до Харкова завітали: відомий польський журналіст та аналітик Гжегож Громадські, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Марчін Кожіел, директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський та перший заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий. Разом з провідними харківськими експертами, громадськими активістами та журналістами вони обговорили найголовніші питання національної безпеки України, від вирішення яких залежить її стратегічний розвиток та навіть існування.{3}
«У Києві відбулося шість успішних засідань «Стратегічного дискусійного клубу». Участь у цих дискусіях брали експерти, політики і дипломати, які мають справу з питаннями національної безпеки. Вони виробили доволі слушні рекомендації. На жаль, до нас не прислухалися, і можливо, частково через це ми опинилися у нинішній ситуації. Але Інститут світової політики вирішив продовжити проведення подібних засідань в обласних центрах. Ми хочемо почути, що думають наші співвітчизники у Харкові, Запорожжі, Одесі, тому тепер будемо регулярно проводити такі заходи. Харків став першим місто, куди ми завітали», – відкрив засідання перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий.
{9}
Директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Марчін Кожіел
{2}
Польський журналіст та аналітик Гжегож Громадські
Польський експерт одразу наголосив, що Україна повинна сама, перш за все, бути здатною забезпечувати свою безпеку. За його словами, міжнародна підтримка важлива, але «вона грає другорядну роль».

«Без підтримки ззовні, передусім з боку ЄС і США, Україна не може протистояти російській агресії, але все має початися тут в Україні. Тому що найголовніша проблема – це слабка українська держава», – заявив Громадські. Перший крок для посилення української держави, на його думку, – це перебудова державних структур.

«Потрібно сказати відверто: у країнах ЄС є багато різних інтересів, і дуже складно знайти компроміс між 28 членами. Існує також різниця між більш жорсткою позицією США і м’якшою позицією ЄС. Але всі усвідомлюють, що у ситуації з Україною Путін перейшов «червону лінію». Захід не може погодитися з цією новою ситуацією, але наскільки болючою для Росії буде відповідь Заходу – це відкрите питання », – пояснив Громадський.

Разом з тим, він зауважив, що навіть ті «м’які» санкції, які вже запроваджені міжнародним співтовариством, мають негативний вплив на російську економіку, насамперед у сфері відносин Росії з фінансовими ринками Заходу.

«Путін продовжуватиме дестабілізувати ситуацію в Україні для того, щоб зупинити інтеграцію України із Заходом. Він би хотів переконати США і великих гравців ЄС (Францію, Німеччину та Великобританію), що для стабілізації ситуації в Україні потрібна федералізація країни. Однак, насправді, це означатиме, що Київ втратить контроль над частиною України і можливість руху в західному напрямку», – пояснив Громадські.

Експерт визнав, що для посилення безпеки України в довгостроковій перспективі необхідно перебудувати відносини між Києвом і регіонами, однак “йдеться про децентралізацію, а не федералізацію”.

«Це дві абсолютно різні речі, оскільки федералізація означає руйнацію, колапс української держави», – підкреслив польський аналітик.
{4}
Директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко
Політолог Володимир Фесенко зазначив, що сьогодні в українському суспільстві та політикумі відбуваються серйозні трансформації: «Зріє розуміння нових ризиків і загроз, але певного суспільно-політичного консенсусу щодо питань безпеки, цивілізаційного вибору поки що немає».

«Сьогодні головний пріоритет – це забезпечення обороноздатності України, захист її територіальної цілісності, по суті, її незалежності. І це обумовлено принципово новою воєннополітичною ситуацією всередині України і навколо неї. Особливість в тому, що робити це доводиться «на ходу», тобто в процесі військових дій», – зазначив Фесенко.

Він перерахував першочергові кроки, які слід зробити українкій владі для забезпечення безпеки України:
1. Модернізація збройних сил у сучасную боєздатну армію.
2. Створення принципово нових спецслужб з новими людьми, які не пов’язані старими корпоративними відносинами.
3. Створення надійного, закритого кордону.
4. Переорієнтація оборонно-промислового комплексу на забезпечення української боєздатності.
5. Створення нової за формою і змістом правоохоронної системи.
6. Формування нової системи міжнародних гарантій безпеки України.
{8}
Депутат Харківської міської ради Євгеній Шаповал та директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський
{7}
Генеральний консул ФРН у Донецьку Детлеф Вольтер
{10}
{5}
{6}
{1}
Дискусія була організована в рамках проекту Інституту світової політики “Стратегічний дискусійний клуб у регіонах України” за підтримки уряду Норвегії, міжнародної організації «Інтерньюз» та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Цей проект є продовженням успішного проекту ІСП, під час якого у Києві відбулося шість засідань Стратегічного дискусійного клубу. Драматичні події останніх шести місяців підтвердили необхідність продовження змістовних регулярних публічних дискусій щодо питань національної безпеки України, зокрема із більш широким залученням регіональних експертів. Всього заплановано шість регіональних дискусій, і Харків став першим містом, де відбулося подібне засідання.