Новини

b-00001689-a-00000432
“Вуличний університет” Інституту світової політики на Хрещатику (Фоторепортаж. Частина 1)

15:35 26-9-2011

24-25 вересня Інститут світової політики у центрі Києва, на Хрещатику, презентував виставку карикатур “Україна очима сусідів”.В рамках акції «Вуличний університет» пересічні українці мали змогу ознайомитися з графічними роботами вітчизняних художників та митців з шести країн-сусідів України – Польщі, Румунії, Молдови, Грузії, Росії, Польщі. На роботах – асоціативний ряд, який виникає при згадці України.Виставка графічних робіт – один із елементів великого дослідження “М’яка сила України в регіоні”, яке реалізував Інститут світової політики за підтримки USAID, Uniter та Pact Inc.
{1}
Саме дослідження визначає стан і перспективи впливу нашої країни на сусідів не через військовий, економічний чи політичний тиск, а завдяки своїм привабливості, престижу й авторитету.
{2}
Щодо виставки, то головними її темами стали євроінтеграція України, газові війни, приязнь і напруга у стосунках із сусідами, динамічна українська поп-культура.
{3}
{4}
Ажіотаж від виставки виявився доволі несподіваним навіть для самих організаторів. Тільки в останній день у книзі відгуків залишили свої записи близько сотні чоловік. Попри численні альтернативи, які пропонували значно простіші розваги, саме навколо виставки Інституту збиралися гурти людей.
{5}
Те, що громадсько-політичному проектові вдалося скласти гідну конкуренцію ярмарковому карнавалу, яким Хрещатик стає на вихідних, свідчить не тільки про успіх виставки, а й про те, наскільки скучили кияни за вуличною політикою і живою дискусією.
{11}
Перший віце-прем’єр міністр України Андрій Клюєв та Уповноважений Кабінету міністрів України з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський завітали на виставку карикатур.

Хоча найпоширеніший тип реакції був цілком передбачуваним – люди переважно сміялися над зображеними героями, впізнавали свою країну і ті стереотипи, які багато років супроводжують нас щодня.
{6}
{7}
Особливо близькою для багатьох була «художня іронія» щодо стосунків із Росією, газових конфліктів і не завжди успішних євроінтеграційних зусиль Києва.
Досить схвально глядачі висловлювалися на адресу карикатур українських художників. Схоже, що бачення зсередини країни видається нам найправильнішим.
{10}
Заступник директора ІСП Катерина Зарембо та директор проекту ” Об’єднуємося заради реформ” (UNITER) Роланд Ковач.

Проте, можливо, тільки тому, що наші сусіди знають про нас незрівнянно менше? Адже багато карикатур справді виглядали як ілюстрація того, наскільки стереотипним буває образ України вже за кількасот кілометрів від її кордону: інколи знання про Україну закінчується на образах сала і газу.
{9}
Команда Інституту світової політики

Виставка вкотре вивела на поверхню серйозну потребу з розширення інформування про Україну за кордоном і нарощування потенціалу своєї «м’якої сили».

Фото Наталії Сагалатої