Новини

b-00005218-a-00000962
ІСП провів ІІ Форум Україна-Румунія

12:20 24-1-2014

Інститут світової політики провів у Києві 23-24 січня другий Україно-Румунський форум громадянського суспільства.Організатором Форуму з румунського боку виступив Румунський центр європейської політики. Захід проводився за підтримки Програми розвитку ООН.У засіданні взяли участь провідні українські та румунські експерти та дипломати: міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко, міністр закордонних справ Румунії (1989-1990) Серджіу Челак, директор Румунського центру європейської політики Крістіан Гіня, старший аналітик Jamestown Foundation Владімір Сокор, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко, колишній високий радник ЄС з митних питань Дорел Фроня та ін.
{2}
Метою даного Форуму було налагодження комунікації між представниками громадянського суспільства України та Румунії для зміцнення співробітництва між двома країнами. Учасники зустрічі підкреслили необхідність об’єднання зусиль для перезавантаження та переоцінки українсько-румунських відносин, а також визначення можливих напрямків співробітництва у двосторонньому та багатосторонньому форматі. Налагодженню продуктивних відносин між Україною та Румунією заважають міфи та стереотипи, які породжують атмосферу взаємної недовіри та підозри. Прагнучи до чесної та відкритої дискусії представники громадянського сектору не оминули своєю увагою одне з найбільш гострих питань двосторонніх взаємин – становища національних меншин.

Українські та румунські експерти значну увагу приділили перспективам розвитку україно-румунських відносин. Учасники погодилися, що не потрібно не перебільшувати значення наявних проблем, надмірна увага до яких в медійному просторі створює негативний фон для просування добросусідських відносин та транскордонного співробітництва. Експерти закликали зосередитися на неконфліктних питання та напрямках, що становлять взаємний інтерес.
{14}
Голова Наглядової Ради ІСП Віктор Шлінчак та експерт Румунського центру європейської політики Драгош Діну
{13}
Cтарший аналітик Jamestown Foundation Владімір Сокор
{12}
Колишній високий радник ЄС з митних питань, колишній голова Митної служби Румунії Дорел Фроня
На Форумі також підбили попередні підсумки реалізації програми „Україна-Румунія” в рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства. Основною метою програми було покращення економічної, соціальної та екологічної ситуації прикордонних територій за рахунок збільшення транскордонних контактів.
{3}
Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Корнел Іонеску
{4}
Міністр закордонних справ Румунії (1989-1990) Cерджіу Челак
{5}
Посол Республіки Молдова в Україні Іон Стевіле
{10}
Директор ІСП Альона Гетьманчук
{11}
{7}
Міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко та координатор проектів Програма розвитку ООН в Україні Тетяна Кудіна
{9}
Український експерт Олексій Семеній та директор Румунського центра європейської політики Крістіан Гіня
{6}
Cтарший аналітик ІСП Леонід Літра
{1}
Ольга Чубрикова, Міністерство закордонних справ України
{15}
Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко
Перше засідання Громадського форуму Україна-Румунія відбулося 24-25 травня 2012 року у Бухаресті.