Новини

b-00000760-a-00000277
ІСП провів відеоконференцію зі штаб-квартирою НАТО

11:15 24-11-2010

Заступник генсека НАТО з політичних питань і питань безпеки Дірк Бренгельман підбив підсумки Лісабонського самітуПід час вступного слова заступник генсека НАТО з політичних питань і питань безпеки Дірк Бренгельман поінформував українських експертів і журналістів про зміст документів, які були ухвалені під час Лісабонського саміту. Особливу увагу він приділив Стратегічній концепції, яка діятиме до 2020 року. Крім того, обговорюючи співпрацю з Києвом, він наголосив на важливій ролі, яку відіграє наша країна. Він нагадав, що Україна – єдина країна-партнер – долучилася до всіх без винятку миротворчих операцій НАТО.На прохання українських експертів Дірк Бренгельман окремо зупинився на питанні співпраці України і НАТО в контексті розбудови протиракетної оборони Альянсу. Представник НАТО не зміг чітко сказати ані про те, яким може бути формат такого партнерства, ані про те, чи має таке бажання Альянс взагалі. «Нам потрібен час, аби самим вирішити, як система буде функціонувати. Обміркувати, якою буде роль Росії. Партнерів може бути багато», – сказав Бренгельман.
На уточнююче запитання, чи означає це, що участь України в ПРО залежить від волі Росії, представник штаб-квартири НАТО підкреслив: «Я не мав на увазі, що будемо узгоджувати це питання з Росією». Згодом він пояснив: «Потрібно спершу вирішити з Росією, перш ніж звернемося до України. Росія – найскладніше питання».
Нагадаємо, цими днями секретар РНБОУ Раїса Богатирьова оголосила про бажання України долучитися до розбудови країнами НАТО системи ПРО. Раніше генсек НАТО Андерс фог Расмуссен говорив про бажаність участі Києва під час свого візиту до Москви.
Обговорення Лісабонського саміту з українськими експертами та журналістами відбулося під час відеконференції, ініційованої Інститутом світової політики. Підтримку в проведенні заходу надали Посольство США в Україні та Центр інформації і документації НАТО в Україні.

Стенограму відеоконференції читайте тут
24 листопада, 2010 року