Новини

b-00000513-a-00000228
Вайра Віке-Фрейберга взяла участь в дискусії Інституту світової політики

13:30 2-9-2010

1 вересня до Києва на запрошення Інституту світової політики прибула Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга (1999 – 2007 рр.).Під час візиту вона зустрілася з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, секретарем Ради національної безпеки і оборони України Раїсою Богатирьовою, колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. 3 вересня Пані Президент виступила із лекцією перед студентами Інституту міжнародних відносин Національного університету імені Тараса Шевченка. Ключовим пунктом її програми була дискусія Пані Віке-Фрейберги з провідними українськими експертами, дипломатами, журналістами. Тема обговорення мала назву «Quo vadis, Україно?»
Під час дискусії Пані Президент звернула увагу на те, що одних лише вільних виборів не достатньо для того, аби вважати Україну демократичною. Вона уточнила, що вибори справді є «абсолютною передумовою для демократії, проте це тільки перший крок до утворення справжнього демократичного режиму». При цьому вона додала, що необхідними рисами демократії є розвинута багатопартійність, незалежна судова система, функціонуюча Конституція, а також освічена та поінформована громадськість.
Пані Віке-Фрейберга розповіла також, що в Євросоюзі зараз існує певне занепокоєння щодо геополітичного вибору України. За її словами, наразі Євросоюз переживає нові інституційні трансформації, пов’язані із набуттям чинності Лісабонського договору. У зв’язку з цим єесівські можновладці вирішують, чи має Союз приймати нових членів і кого саме. Пані Віке-Фрейберга вважає, що Україна не допомагає європейцям із відповіддю, оскільки її геополітичний вибір є незрозумілим для європейської спільноти.
Повна стенограма дискусії.