Новини

b-00007958-a-00001396
ІСП взяв участь у міжнародній конференції “НАТО та Україна: перспективи та можливості”

10:57 2-2-2015

Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук виступила міжнародній конференції “НАТО та Україна: перспективи та можливості”, яка відбулась у посольстві Литви з нагоди перебрання дипломатичним представництвом повноважень контактного посольства НАТО в Україні.Участь у заході взяли міністри закордонних справ Литви та України Лінас Лінкявічюс та Павло Клімкін, а також заступники міністра оборони Литви та України – Маріус Велічка та Леонід Голопатюк.{2}
Лінас Лінкявічюс, Міністр закордонних справ Литви, Олег Кокошинський, віце-президент Атлантичної ради України, Павло Клімкін, Міністр закордонних справ України та Володимир Огризко, Міністр закордонних справ України (2007-2009)
{1}
Альона Гетьманчук, директор Інституту світової політики, Леонід Голопатюк, перший заступник Міністра оборони України, Наталія Немилівська, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні та Маріус Велічка, заступник Міністра оборони Литви.
Альона Гетьманчук наголосила на існуванні невизначенності щодо майбутнього формату відносин України і НАТО: “Досі незрозуміло чи відмова від позаблокового статусу призведе до інтеграції України в НАТО, чи до нейтралітету, що навіть гірше за позаблоковий статус”.
“Лише російська агресія, наявність зовнішнього ворога змусили Україну замислитися над своєю безпекою. Однак і досі важко дати відповідь на питання, чи буде у Києва політична воля реформувати армію та безпековий сектор у відповідності до так званих стандартів НАТО, коли війна закінчиться. Можливо, знадобиться якась інша сильна мотивація, наприклад, повернення до Євроатлантичного курсу та отримання чіткої перспективи членства.
Наразі переваги членства України в НАТО є цілком зрозумілими навіть для простих українців, в той час як переваги партнерства викликають чимало запитань. “Членство або нічого” – такий підхід, однаково популярний і серед експертів, і серед громадськості. Якою є додана вартість партнерства без членства? Це питання мені часто задають не лише у Києві, а й по всій Україні,” – сказала Альона Гетьманчук.

Директор ІСП презентувала інфографіку про переваги співпраці з НАТО та розповіла про амбітний проект ІСП «Стратегічний дискусійний клуб», ціллю якого є розробка системних рішень для подолання головних загроз безпеці України та підвищення громадського контролю над сектором безпеки. Проект передбачає проведення змістовних публічних дискусій у Києві та обласних центрах щодо стратегічних питань національної безпеки України. У 2012-2013 рр. Інститут світової політики організував шість засідань Стратегічного дискусійного клубу у Києві , а в 2014 році засідання СДК відбулися у Харкові, Одесі та Запоріжжі.
{3}
Захід відвідали більш ніж 100 учасників, у тому числі депутати Верховної Ради, посли країн-членів та партнерів НАТО, представники МЗС та Міноборони України, експерти, голови громадських організацій.