Новини

b-00002063-a-00000490
Відбувся Форум громадянського суспільства «Саміт Україна — ЄС 2011: громадський вимір».

13:50 20-12-2011

19 грудня у Києві, в день саміту Україна-ЄС, за ініціативи Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства відбувся Форум громадянського суспільства «Саміт Україна — ЄС 2011: громадський вимір».Під час заходу було обговорено результати Саміту Україна-ЄС, а також подальші перспективи України на шляху євроінтеграції. Участь у Форумі взяли представники українських громадських організацій, аналітичних установ, політичні діячі, українські та європейські чиновники. \

Високопоставленими гостями Форуму стали Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та Президент Ради ЄС Герман ван Ромпей. Президент Ради ЄС Герман ван Ромпей у своєму вітальному слові відзначив, що зустріч з представниками українського громадянського суспільства є “важливою частиною перебування високих посадовців ЄС у Києві”. Як підкреслив Президент Ради ЄС, Україна є “важливим стратегічним партнером Європейського Союзу”. З промовю перед представниками громадянського суспільства України виступив також і Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу.

Захід модерувала Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, яка у своєму вступному слові відзначила, що на сьогодні позитивною новиною є те, що саміт Україна-ЄС відбувcя на найвищому рівні, була прийнята спільна заява (а не заява для преси) і ній було оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та відданий сигнал приступити до якнайшвидшого процесу парафування документу. Цей успіх, на думку директора ІСП, потрібно розглядати не лише як досягнення української влади чи дипломатії, але й всього громадянського суспільства, адже “такого запалу та активізації представників третього сектору не було навіть у деяких країнах-членах Євросоюзу перед їх вступом”. Окрім того, за словами А. Гетьманчук, Україну чи не вперше у політичному документі такого рівня було визнано європейською країною з європейською ідентичністю. Поганою ж новиною, за її словами, є те, що “навіть після саміту ми все ще сумніваємося , наскільки європейський вибір України є незворотнім”.

{4}
Голова Ради ЄС Херман ван Ромпей та модератор форуму Альона Гетьманчук, директор ІСП
{1}
Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу, Херман ван Ромпей, Альона Гетьманчук
{3}
Жозе Мануель Баррозу

{6}
Ігор Когут, Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив
{8}
Херман ван Ромпей
{7}
Штефан Фюле, Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства

{2}

{5}

Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»