Новини

Експерти оцінили динаміку відносин України з ЄС, США, Росією та Китаєм

12:21 25-4-2017

TRUMAN Agency та Інститут світової політики презентували 25 квітня черговий випуск щоквартального аналітичного звіту “Аудит зовнішньої політики. Індекс відносин”.
Презентація відбулася на незвичній локації: у Національному військово-історичному музеї України. Адже спецтемою випуску є міжнародна підтримка та модернізація вітчизняної оборонної промисловості.

Окрім традиційної оцінки зовнішньої політики України за ключовими напрямами (ЄС, США, Китай, Росія), учасники обговорили, що стоїть на заваді створенню сучасного озброєння в Україні.

Участь у заході взяли представники РНБО, Збройних Сил України, Укроборонпрому, Міноборони, українські експерти.

У звіті розглянуто ключові зміни і тренди, а також основні питання двостороннього порядку денного України з ЄС, США, Росією та Китаєм. Кожна подiя у сферi зовнiшньої полiтики оцiнювалася з точки зору її позитивного чи негативного впливу на динамiку двостороннiх вiдносин. За сумою балiв кожного iз напрямкiв формується iндекс відносин за минулий квартал.

Скорочена версія дослідження доступна тут.

Повну версію аналітичного матеріалу ви можете отримати на запит БЕЗКОШТОВНО за електронною адресою [email protected].

За перiод iз сiчня до березня 2017 року Україна зберегла позитивну динаміку у вiдносинах зi своїми партнерами – США, ЄС та Китаєм; на російському ж напрямку спостерігалося подальше погіршення.

Відносини України та ЄС були оцінені у +53 бали (-12 балів відносно показника за жовтень-грудень), з Китаєм – у +27 балів (зростання на 2 бали), зі США – у +28 балів (зростання на 6 балів), а відносини з Росією – у -61 бал (суттєве погіршення у порівнянні з попереднім кварталом, на -22 бали).

За словами Сергія Солодкого, останнi три мiсяцi українські-російські відносини були перенасиченими рiзного роду спецоперацiями. Це стало характерною рисою відносин на нинішньому етапі: кількiсть заяв про спецоперацiї зростає пропорцiйно падiнню рiвня економiчної, полiтичної чи будь-якої iншої спiвпрацi.

Вiдносини мiж Україною та США були сфокусовані навколо зусиль із налагодження контактів з адмiнiстрацiєю Трампа, аби зробити США союзником України, чи, принаймнi, її активним партнером у протистояннi росiйськiй агресiї. При цьому, як зазначено в аудиті американського напрямку, підготовленого директоркою ІСП Альоною Гетьманчук, слід пам’ятати, що бiльш скептична до Росiї полiтика нової адмiнiстрацiї не перетворює цю адмiнiстрацiю автоматично в проукраїнську.

«Антиросiйськiсть та проукраїнськiсть зазвичай дуже добре уживаються в полiтичних колах рiзних країн свiту, але цi речi все ж не тотожнi. Завдання-максимум для української зовнiшньої полiтики – зробити Україну цiкавою для нової адмiнiстрацiї незалежно вiд динамiки вiдносин США з Росiєю – залишається важкодоступним. Вiдповiдно, залишається за традицією максимально використати момент, коли розчарування в Росiї вiдкриває можливостi для зацiкавлення Україною», – наголошено в аналізі.

За напрямком Україна-ЄС, першi три мiсяцi 2017 року були взаємовигiдними i для України, i для ЄС, відзначив у дослідженні старший аналітик ІСП Леонід Літра. Дiалог мiж Брюсселем i Києвом був досить передбачуваним i не надто полiтизованим, перевiвши спiвпрацю здебiльшого на технiчний рiвень.

«Основнi теми двостороннього порядку денного – боротьба з корупцiєю i реформа судової системи України. Серйозної шкоди вiдносинам мiж Україною та ЄС завдала непослiдовнiсть Києва у виборi аудитора для НАБУ i прийняття поправок до закону про електроннi декларацiї. Обидва питання викликали негативну реакцiю в ЄС на рiзних рiвнях, адже їх iнтерпретують як крок назад у боротьбi з корупцією», – наголосив у дослідженні Леонід Літра.

Спецтемою випуску став аналіз розбудови вітчизняної оборонної промисловості. Поки що росiйська агресiя була головним стимулятором для розвитку оборонної промисловостi в Українi, прорив у цій сфері неможливий без створення внутрiшнiх умов для більш ефективного використання всіх наявних ресурсiв та можливостей України. Важливою також залишається мiжнародна підтримка, особливо реалізація спільних проектів з іноземними партнерами.

Методологія

Публiкацiя «Аудит зовнiшньої полiтики України. Iндекс вiдносин» заснована на монiторингу та аналiзi подiй у зовнiшнiй полiтицi України за ключовими напрямками – ЄС, США, Китай, Росiя. Документ готується на регулярнiй основi – щоквартально – для вiдстеження динамiки розвитку ситуацiї. На додаток до постiйних напрямкiв експертна група буде представляти аналiз спецiальної теми – найважливiшої подiї, проблеми, тренду за звiтний перiод. Важливою складовою дослiдження є не лише спостереження експертiв, а й ексклюзивнi iнтерв’ю представникiв української влади, що вiдповiдають за тi чи iншi напрямки зовнiшньої полiтики, вiтчизняних та iноземних дипломатiв. Загальна оцiнка напрямку – це сума балiв критерiїв, що характеризують даний напрямок протягом звiтного перiоду. Експертна група бере за основу методологiю BISS, який розробив чiтку шкалу оцiнки подiй у зовнiшнiй полiтицi.