Новини

o-00006370-a-00001174
Остап Семерак: Кабмін виконав всі процедури для ратифікації Угоди про асоціацію

11:35 16-7-2014

18 липня в Інституті світової політики відбувся медіа-клуб з Міністром Кабінету міністрів України Остапом Семераком на тему: «Хто координуватиме виконання Угоди про асоціацію з ЄС?».Під час медіа-клубу в ІСП Остап Семерак заявив, що Уряд повністю підготував пакет документів, необхідний для ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. Цей пакет буде переданий Президенту України, щоб він вніс його на розгляд парламенту. \”Урядом були вжиті всі необхідні кроки з метою найшвидшої підготовки Угоди про асоціацію до ратифікації. Усі залучені центральні органи виконавчої влади – а їх було 29 – в оперативному порядку без зауважень провели експертну оцінку і узгодили ратифікаційний пакет. Дуже сподіваюся, що український парламент виконає цю без перебільшень історичну місію, і ми в найближчому майбутньому зможемо зафіксувати подію ратифікації цієї довгоочікуваної, вистражданої Угоди про Асоціацію “, – повідомив Міністр.
Остап Семерак також підкреслив, що Кабінет Міністрів, не чекаючи ратифікації, робить все необхідне, щоб відразу ж почати імплементацію Угоди після рішення Верховної Ради.
{1}
Міністр Кабінету міністрів України Остап Семерак, перший заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий

Міністр зазначив, що буде створено Урядовий офіс з питань європейської інтеграції для координації та моніторингу процесу імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Мова йде як про координаційну роль, так і про посилення інституційних можливостей органів виконавчої влади за допомогою введення посади заступника Міністра з питань євроінтеграції. Він працюватиме як back-office Прем’єр-міністра і, відповідно, урядового Комітету з питань асоціації. Цей український офіс виступить партнером відповідної структури в ЄС – Групи підтримки України, яку очолює Петр Балаш.

Організація імплементації Угоди буде виконуватися на двох рівнях – Ради асоціації та Комітету асоціації. Українську частину Ради очолить Прем’єр-міністр України, а Комітет – Віце-прем’єр-міністр з питань європейської інтеграції, у разі введення цієї посади, або Міністр Кабінету Міністрів.
{2}
Ці інституції будуть створені згідно Моделі координації виконання Україною Угоди про асоціацію, яка була презентована 8 липня 2014 року в Брюсселі. За словами Остапа Семерака, дана модель повністю відповідає двосторонньому механізму, передбаченому самою Угодою, до того ж, вона погоджена з європейськими партнерами.
У свою чергу, заступник міністра з питань європейської інтеграції координуватиме роботу всього міністерства, а не тільки окремого департаменту, як це було раніше. Відповідно, міністерства займатимуться імплементацією Угоди, а Урядовий офіс тільки координацією цього процесу.
{3}
Міністр Кабінету міністрів України Остап Семерак
Міністр також повідомив, що уряд працює над Національною програмою імплементації Угоди, яка в подальшому буде передана до парламенту. “Рішення європейської інтеграції має бути консолідованим суспільством загалом. Тому необхідно розробити та прийняти відповідний закон, який забезпечить найвищий рівень легітимності та підтримки цієї програми “, – заявив Остап Семерак.
{4}
Український дипломат, колишній директор Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України
{5}
Голова Правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко

Медіа-клуб проводиться в рамках проекту «Нова європейська політика», головна мета якого – роз’яснення українцям ключових переваг європейської інтеграції України. Ініціатива ІСП здійснюється за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.