Новини

b-00004001-a-00000795
П’ять українських відомств відзвітували перед ІСП по євроінтеграції

16:11 30-5-2013

П’ять відомств української влади надали Інституту світової політики звіти щодо зусиль, які вони докладають для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на Вільнюському саміті Східного партнерства.Зокрема, надали відповіді з Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції, Міністерства доходів і зборів, Міністерства внутрішніх справ.Представники всіх відомств наголосили на важливості підписання Угоди про асоціацію на саміті Східного партнерства в Вільнюсі (28-29 листопада 2013 року). Зокрема, перший заступник секретаря РНБОУ Олександр Медведько у листі, адресованому ІСП, наголосив, що заходи, спрямовані на інтеграцію України до ЄС, “виконуються у повному обсязі та відповідно до встановлених строків”. Йдеться, за словами пана Медведька, про План першочергових заходів інтеграції України до ЄС на 2013 рік, затверджений Кабімном 13 лютого цього року.
Міністр доходів і зборів Олександр Клименко зазначив, що сам факт створення його відомства наприкінці минулого року “став черговим свідченням прагнення розвивати податкову політику в європейському тренді”. За його словами, концентрація функцій, пов’язаних з адмініструванням податкових і митних платежів, – “це шлях, який обрали багато успішних країн, у тому числі Великобританія, Данія, Латвія, Канада, Голландія, Угорщина”.
Міністерство внутрішніх справ обійшлося без конкретики в своєму листі, надіславши на адресу Інституту 36-сторінковий інформаційний бюлетень “На шляху інтеграції України до ЄС”. “МВС у межах компетенції виконує завдання, визначені Президентом України та Кабінетом Міністрів України, пов’язані з підготовкою до Вільнюського саміту Східного партнерства”, – зазначається в листі.
Міністерство юстиції наголосило, що “наразі виконано переважну більшість заходів, визначених Планом першочергових заходів, зокрема, здійснено законодавче забезпечення процесу внутрішніх перетворень у сферах забезпечення правосуддя, виборчого, антидискримінаційного та антикорупційного законодавства”. Це дещо дисонує з твердженням РНБОУ, в якому заявляють про виконання документа “в повному обсязі”. Зокрема, Мін’юст повідомив про підготовку проектів законів про проведення виборів у деяких одномандатних округах; здійснено “ряд законодавчих заходів, спрямованих на реалізацію новел Кримінально-процесуального кодексу України”; вжито заходи у сфері захисту персональних даних; розроблено законопроект протидії дискримінації. Мін’юст також навів детальний перелік кроків у сфері боротьби з корупцією.
Найбільш грунтовною була відповідь Міністерства закордонних справ, в якій МЗС представив інформацію щодо проробленої роботи по всіх пунктах так званого списку Фюле. Повний лист можна знайти тут
Нагадаємо, Інститут світової політики 28 березня 2013 року надіслав листи вищому керівництву України, в яких пояснив важливість підписання Угоди про асоціацію саме до кінця 2013 років та виконання необхідних передумов для цього кроку з боку української сторони, та звернувся з проханням поінформувати громадянське суспільство, на якій саме стадії перебуває виконання рекомендацій ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.
Листи були надіслані Президенту України Вікторові Януковичу, Прем’єр-міністру Миколі Азарову, Секретарю РНБОУ Андрію Клюєву, Міністру закордонних справ Леоніду Кожарі , Голові Верховної Ради Володимиру Рибаку, Міністру юстиції Олександру Лавриновичу та іншим представникам української влади.
ІСП також надіслав представникам української влади «Вільнюський календар»: на ньому видно, скільки часу залишилося в України до Вільнюського саміту Східного партнерства, на якому, як очікується, може бути підписано Угоду про асоціацію. У цьому контексті ІСП закликав українське керівництво відзвітувати про ті кроки, які вже вжиті для виконання рекомендацій задля підписання Угоди про асоціацію.
«Вільнюський календар» – один із компонентів адвокаційної кампанії «Є краща сторона Європи!». Зокрема, за ініціативою Інституту світової політики на центральних вулицях Києва розміщено сіті-лайти під назвою «Є краща сторона Європи!». У цілому було розроблено чотири макети, які демонструють переваги інтеграції України до Європейського Союзу. Серед них: «Є краща сторона Європи, де поліцейський звертається до вас на «ВИ»; «Є краща сторона Європи, де хабар є перепусткою лише до в’язниці; «Є краща сторона Європи, де бізнесом керує ринок, не влада»; «Є краща сторона Європи, де дороги будують для авто, не для ремонтників».
Нинішня кампанія – один із елементів масштабного проекту «М’яка сила України в Європейському Союзі», який реалізується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.